Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

Stolwijk

Hoogheemraadschap onderzoekt funderingen woningen Stolwijk

Vragenlijst eind juni bij eigenaren op de mat
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard stuurt huiseigenaren en eigenaren van andere gebouwen in de kern Stolwijk een vragenlijst om te onderzoeken wat voor funderingen er onder hun onroerend goed zit. De resultaten geven inzicht in de eventuele schade die in de toekomst zou kunnen ontstaan wanneer de kern van Stolwijk een eigen, vast waterpeil krijgt. Deze zogeheten `isolatie' van de kern is een wens van de gemeente Vlist. De vragenlijst valt eind juni op de mat.

Eind 2006 spraken gemeente en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard af om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om het waterpeil in de kern Stolwijk in de toekomst op een vast peil in te stellen. Dit betekent dat het water in de kern wordt gescheiden van het water in de dalende, landelijke omgeving. Daarmee willen de gemeente en het hoogheemraadschap de eventuele schade aan wegen, woningen en kunstwerken in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Dalend gebied
De veenbodem in de Krimpenerwaard daalt langzaam, gemiddeld met 7 millimeter per jaar. Om het droog te houden past het waterschap regelmatig het waterpeil aan: het waterpeil zakt als het ware mee met de daling van de bodem. Op die manier blijft het gebied geschikt voor het hoofdzakelijk agrarische gebruik.

Bebouwd gebied stelt andere eisen aan het waterpeil dan agrarisch gebied. Het agrarisch gebruik vraagt om een aanpassing van het waterpeil bij een dalende bodem. Dat houdt het weidegebied voldoende droog, zodat het vee veilig kan grazen. In bebouwd gebied kan een dalend peil juist tot problemen leiden. De gemeente houdt het maaiveld op een vaste hoogte. De verlaging van het waterpeil kan leiden tot verzakkingen en funderingen onder bruggen blootleggen.

Onderzoek naar de gevolgen van een vast waterpeil Het water in de kern Stolwijk staat nu in open verbinding met het water in de polders Bovenkerk en Schoonouwen. De kern heeft dus hetzelfde waterpeil als deze polders. Tot 2006 werd het waterpeil in deze polders regelmatig aangepast op de daling van het maaiveld. In afwachting van de vaststelling van de toekomstige peilen in de polders van de Krimpenerwaard, werd het peilbesluit aan het eind van 2005 verlengd. Dat betekent dat vanaf dat moment het peil niet verder werd aangepast. Het waterpeil in deze polders is dus sinds 2005 niet verder verlaagd.

Om het besluit over het toekomstige peilbeheer in de kern Stolwijk voor te bereiden, worden de gevolgen van een vast waterpeil zorgvuldig gewogen. Ook wordt beoordeeld hoe de kern het beste waterstaatkundig kan worden geïsoleerd. Ook in de bebouwde kommen van de gemeenten Schoonhoven en Bergambacht is een aantal jaren geleden op basis van zo'n onderzoek in de bebouwde kommen een vast waterpeil ingesteld. Deze gebieden werden toen geïsoleerd van het omliggende landelijke gebied.

Om te kunnen beoordelen wat het beste peilbeheer is voor de kern voert het waterschap een onderzoek uit. Een aantal woningen in Stolwijk heeft een fundering op staal, waarbij de bebouwing niet is onderheid. Deze woningen zakken mee met de bodem en zijn juist gebaat bij een aanpassing van het waterpeil. Als het waterpeil vast wordt ingesteld en er geen maatregelen worden genomen, neemt voor de bewoners van deze woningen het risico van waterschade toe. Met de vragenlijst wil het waterschap nauwkeurig in kaart brengen welke huizen op welke manier zijn gefundeerd. Dat geeft inzicht in de mogelijkheden om de schade te voorkomen of te beperken.

Verschillende belangen afwegen
Bij het bepalen van het meest optimale waterpeil weegt het waterschap de verschillende belangen tegen elkaar af. De kosten van het isoleren van de kern en de maatregelen die nodig zijn om schade te beperken, moeten opwegen tegen de baten voor bewoners, gemeente en waterschap. Naar verwachting zijn de resultaten van deze zogeheten `kosten-batenanalyse' deze zomer bekend.

Deze maand krijgen alle eigenaren van gebouwen in de kern Stolwijk een brief . Daarin wordt hen gevraagd een korte vragenlijst in te vullen over de fundering van hun woning. Met die informatie kan het waterschap bepalen welke gevolgen een aanpassing van het waterpeil heeft.