Digitale Gemeente Houten

Opvoed- en opgroei-ondersteuning moet onder de loep in Houten

dinsdag 12 juni 2007 - Bron: PVDA Houten

Opgroei- en opvoedingsondersteuning in Houten draait op de inzet van betrokken professionals. Ondanks die inzet moet de zorg aan kinderen en ouders beter georganiseerd worden. Meer doorzettingsmacht, betere signalering met snelle hulp aan kind of ouder is nodig om te voorkomen dat kostbare tijd verloren gaat. Een Centrum voor Jeugd en Gezin kan als laagdrempelig en herkenbaar bureau hierin voorzien en op de steun rekenen van de maatschappelijke organisaties. Het laatste woord over de inrichting van een dergelijk centrum is echter nog niet gezegd.

De PvdA Houten heeft op 6 juni jl. onder de titel Help! Mijn kind opvoeden in Houten een avond over opgroei- en opvoedingsondersteuning in Houten gehouden. Voor de avond waren vertegenwoordigers uitgenodigd van de gemeente Houten, VITRAS, GGD en overige bij de jeugdzorg betrokken (lokale) partijen. Het eerste deel van de avond bestond uit een toelichting van de aanwezige maatschappelijke organisaties op wat hun rol en inbreng is op het vlak van opgroei- en opvoedingsondersteuning in Houten. Het tweede deel van de avond bestond uit een discussie met de zaal aan de hand van uit het publiek aangedragen stellingen.

Voor het publiek werd het zonneklaar dat de aanwezige professionals met de hart op de goede plaats aan het werk zijn. De inzet en betrokkenheid was in alle verhalen tastbaar. Zogeheten netwerken 12- en 12+ (als onderscheid voor de leeftijd van de betrokken kinderen), waarin organisaties situaties doorspreken, werken redelijk tot goed in de optiek van betrokken organisaties. Zij konden echter niet uitsluiten dat kinderen tussen wal en het schip komen in Houten doordat de hoeveelheid organisaties en hun verschillende bevoegdheden belemmeringen met zich meebrengen. Met name op het punt van signalering (dat er problemen bijna- zijn) en doorzettingsmacht (de bevoegdheid hebben om te handelen tot het kind ook geholpen is) kan de huidige situatie in Houten verbeteren. Het uit onderzoek bekende feit dat veel ouders in Houten, bij vragen, zelf op zoek gaan naar antwoorden op vragen die ze hebben over opvoeden, is wel genoemd op de avond maar er werden geen specifieke oplossingen genoemd om deze voor Houten bijzondere situatie op te lossen.
Het aanwezige gemeentebestuur ging ook in op de genoemde signalering en doorzettingsmacht.Stroomlijning tussen de verschillende organisaties en het organiseren van doorzettingsmacht is erg belangrijk, aldus PvdA-wethouder Nicole Teeuwen. Houten is op de goede weg, maar kan nog beter.

Alle betrokkenen waren het eens dat een Centrum voor Jeugd en Gezin in een behoefte kan voorzien in Houten. Met op het punt van organiseren van doorzettingsmacht en het bieden van een laagdrempelig, toegankelijk bureau voor signaleringen. Over hoe een dergelijk centrum moet worden ingericht en op een goede wijze zou kunnen functioneren, hebben de aanwezige organisaties geen uitspraken over gedaan.. Door Jocko Rensen, Pvda-raadslid, werd hierover geconcludeerd: daar gaan we als raad binnenkort verder over praten tijdens de vergadering van de commissie samenleving op 20 juni a.s.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).