Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Tweede numnmer van schaaktijdschrift Matten verschenen

Onlangs is bij uitgeverij New in Chess het tweede nummer verschenen van het tijdschrift Matten. Matten is het enige Nederlandse schaakblad dat uitsluitend bedoeld is om te lezen. Schaakzetten komen er nauwelijks in voor. Het blad noemt zich de Hard Gras over het schaken. Voor wie het niet weet, Hard Gras is een blad met literair getinte verhalen over voetbal. Matten sluit aan bij de trend van goed geschreven sportbladen en bij het voormalige Schaakbulletin, dat in de jaren zeventig zijn naam vestigde met goed geschreven schaakverhalen.

Enige nostalgie is Matten 2 dan ook niet vreemd. Zie de verhalen van Jan Timman (over Mikhail Tal), Larry Evans (over Bobby Fischer) en Alexander Münninghoff (over een mislukt interview met Gary Kasparov in die ouwe ondoorgrondelijke Sovjet-Unie). Eigentijds zijn de beschrijvingen van Magnus Carlsen (is hij een normaal wonderkind?) en Karel van der Weide (hoe kom ik aan de vrouw?). Het is ook aardig te lezen hoe het Nederlandse schaakteam in 1983 aan de drank raakte en in het Europees Kampioenschap mogelijk een medaille verspeelde. Meer weten? Kijk in de schaakboekhandel of bij New in Chess. (MbdW)
---

Live uitzendingen ENCI Limburg Open trokken veel belangstelling

Tijdens het lange pinksterweekend kwamen vele nationale en internationale topschakers naar Maastricht om de degens op de 64 velden te kruisen in het eerste ENCI Limburg Open. Dit attractieve deelnemersveld trok niet alleen vele bezoekers naar Maastricht om het toernooi persoonlijk te bezoeken, maar ook via het internet hebben duizenden mensen het toernooi gevolgd. Zo trok de website ruim 13.500 bezoekers in een paar dagen tijd. Begrijpelijk, want niet alleen waren de partijen middels de live-borden goed te volgen, tevens hingen in de grote speelzaal en in de commentaarruimte webcams waardoor het toernooi en het commentaar (inclusief geluid) overal ter wereld te volgen was. Dit commentaar werd verzorgd door verschillende topspelers, waaronder de bekende Limburgse Grootmeesteer Paul van der Sterren.

Dat deze live-feeds met commentaar zeer gewaardeerd worden bleek niet alleen uit de vele positieve reacties, maar vooral ook uit het feit dat ruim 3000 mensen via de website naar deze beelden hebben gekeken. Tijdens de piek keken meer dan honderd mensen tegelijk naar de live-feeds. De verwachting is dat live-feeds van sportevenementen zeker in de toekomst een absolute trend zullen gaan worden. Dit innovatieve idee werd opgezet en uitgewerkt door de CIS-Group uit Weert, een van de belangrijkste sponsoren van het eerste internationale ENCI Limburg Open schaaktoernooi. (Ashraf Ibrahim).
---