Gemeente Sittard-Geleen


GEZAMENLIJK PERSBERICHT

ESF-overeenkomst Sittard-Geleen en Orbis ondertekend

Sittard-Geleen, 12 juni 2007 ­ Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen en Guus Broos, lid van de raad van bestuur van Orbis medisch en zorgconcern, hebben gisteren de overeenkomst ondertekend die regelt dat de gemeente Sittard-Geleen namens Orbis een ESF-subsidieaanvraag indient. Het gaat om een subsidieaanvraag voor opleidingskosten van Orbis ter hoogte van maximaal 9 miljoen euro.

Het project van Orbis is gebaseerd op scholing van de medewerkers met het oog op de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis in het Middengebied en andere vernieuwende initiatieven die Orbis ontwikkelt op het gebied van de gezondheidszorg. In totaal worden zo'n vierduizend medewerkers van Orbis op de een of andere manier bijgeschoold. Hiermee is een bedrag van naar schatting veertien miljoen euro gemoeid, waarvan de helft via ESF-subsidie betaald moet worden. De gemeente Sittard-Geleen vraagt deze subsidie om procedurele redenen aan voor Orbis.

Sittard-Geleen heeft eind oktober 2005 de subsidieaanvraagprocedure al gestart. De aanvraag kwam bij het ministerie van SZW binnen nadat toenmalig staatssecretaris Van Hoof het ESF-loket gesloten had, maar nog voordat die sluiting officieel gepubliceerd was. Na diverse juridische procedures heeft de Raad van State begin dit jaar bepaald dat de aanvragen die tussen de sluiting van het loket en de publicatie van het besluit zijn binnengekomen, alsnog in behandeling genomen moeten worden. Vandaar dat de gemeente besloten heeft om de gestarte aanvraagprocedure weer op te pakken. Gisteren is formeel de overeenkomst getekend tussen de gemeente en Orbis.

Het (ESF) Europees Sociaal Fonds subsidieert onder meer projecten waarin mensen (opnieuw) aan het werk worden geholpen of waarin mensen die al werk hebben hun vooruitzichten in hun beroep kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van vaardigheden en kwalificaties.

Fotobijschrift: Burgemeester Sjraar Cox (l) en Guus Broos ondertekenen de overeenkomst over ESF. Foto: De Heus Multimedia.