VVD


vvd
International
12-6-2007

Liberalen verliezen in Vlaanderen, maar winnen in Wallonië

Afgelopen zondag,10 juni 2007, werden alle kiesgerechtigde Belgen in het stemhokje verwacht. De paarse regeringscoalitie van liberalen en socialisten in België heeft hierbij verloren. De Vlaamse partij CD & V, de christendemocraten, boekte grote winst en worden volgens de huidige resultaten met 31 procent ruim de grootste partij in Vlaanderen. Hun

De ruim zeven miljoen kiezers in België hebben zich 10 juni tijdens de verkiezingen gedragen zoals in de peilingen was voorzien. In Vlaanderen hebben de liberale Open VLD van huidig premier Verhofstadt en de socialistische SP.A, met een verlies van respectievelijk ruim 6 en ruim 7 procentpunt, flink verloren. Hiertegenover staat een winst van de christen-democraten van bijna 4 procentpunt, waardoor zij nu de grootste partij zijn in Vlaanderen. Het Vlaams Belang groeide slechts licht, van 18 naar ruim 19 procent, maar het is nu wel de tweede partij. Bovendien is er de verrassende entree van de rechts-populistische politicus Jean-Marie Dedecker, die met 6,5 procent de kiesdrempel van 5 procent ruimschoots passeerde.

Het kleinere Wallonië had zijn eigen grote verandering. Daar is het de liberale MR gelukt de decennialang oppermachtige socialisten van de Parti Socialiste van de troon te stoten. Geplaagd door aanhoudende corruptieschandalen leed de PS onder leiding Elio di Rupo een verlies van bijna 7 procentpunt. In tegenstelling tot hun partijgenoten in Vlaanderen wonnen de liberalen in Franstalig België 2,7 procentpunt en zijn daarmee de grootste geworden.

In het federale parlement zijn de gecombineerde fracties van liberalen uit Vlaanderen en Wallonie nu nog steeds de grootse politieke kracht. Het is ligt dan ook in de lijn der verwachting dat CD&V samen met de veel kleinere Franstalige christen-democratische partij samen met de liberalen een coalitie gaat vormen. Guy Verhofstadt heeft de laatste 8 jaar een duidelijk liberaal geluid laten horen in Europa en binnen de ELDR. De VVD feliciteert de heer Verhofstadt met deze geweldige prestatie.