Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

12-06-2007

Gezamenlijk veiligheidsprogramma verbetert patiëntveiligheid

Ziekenhuizen, medisch specialisten en verpleegkundigen hebben 12 juni 2007 het veiligheidsprogramma 'Voorkom schade, werk veilig' gepresenteerd. Hiermee intensiveren zij hun inzet om patiëntveiligheid verder te verbeteren en schade te voorkomen. Het is de bedoeling om het aantal mogelijk vermijdbare sterftegevallen en andere schades binnen 5 jaar te verminderen met 50%.

Het veiligheidsprogramma bundelt lopende, nieuwe en toekomstige initiatieven uit de zorgsector die zijn gericht op het verbeteren van de patiëntveiligheid. In drie fases van anderhalf jaar richten ziekenhuisdirecties, medisch specialisten en verpleegkundigen zich via tien thema's op het terugbrengen van mogelijk vermijdbare schade bij patiënten. De thema's komen voort uit de wetenschappelijke literatuur en de nationale en internationale praktijk en uit de als 'hoog vermijdbaar' geclassificeerde schades uit het EMGO/Nivel-onderzoek naar mogelijk vermijdbare schade en sterfte in Nederlandse ziekenhuizen. Dit onderzoek is in opdracht van de Orde van Medisch Specialisten uitgevoerd en in april van dit jaar gepresenteerd.

Veiligheidsmanagement ook onderdeel gezamenlijk patiëntveiligheidsprogramma
Naast de tien thema's zijn ziekenhuizen vanaf 1 januari 2008 verplicht een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) in te voeren, zodat systematisch en gestructureerd aan veiligheid kan worden gewerkt. Het VMS is de afgelopen jaren ontwikkeld door de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ), de Orde en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV).

Eerste acties per 1 januari 2008 gericht op vier van de tien thema's Het veiligheidsprogramma start op 1 januari 2008 met acties onder meer gericht op het terugdringen van ziekenhuisinfecties en het voorkomen van schade en sterfte bij opgenomen patiënten met bedreigde vitale functies. De volgorde is vooral gebaseerd op de benodigde voorbereidingstijd. De eerste vier thema's staan vast. Voor de daaropvolgende fases zullen partijen steeds bekijken welke thema's prioriteit moeten krijgen.

Het veiligheidsprogramma is een initiatief van de NVZ, de Orde, het LEVV, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Het programma wordt tijdens het congres 'Voorkom schade, werk veilig' door inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Gerrit van der Wal overhandigd aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ab Klink.

De investering die nodig is om de doelstellingen van het veiligheidsprogramma te behalen komt grotendeels van de ziekenhuizen zelf. Met het ministerie van VWS wordt gesproken over een bijdrage aan de kosten van de landelijke projectorganisatie. De IGZ ziet gedurende de looptijd van het veiligheidsprogramma toe op de resultaten.