D66

Hervorming woningmarkt nodig

12 juni 2007

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham stelt vragen aan minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie naar aanleiding van de kritiek van CPB directeur Coen Teulings. Hij schat dat de woningcorporaties ongeveer 200 miljard aan eigen vermogen bezitten. Toch worden nog steeds te weinig huurwoningen gebouwd, terwijl de corporaties wel geld steken in glasvezelnetwerken en de zorgmarkt betreden. Hij pleit dan ook voor hervormingen.

Van der Ham wil van de minister weten of ze de visie van Teulings deelt en of de minister zicht heeft op de investeringen die de woningcorporaties doen met de eigen vermogens. D66 vindt dat woningcorporaties moeten worden aangesproken op hun brede maatschappelijke opgave: nieuwbouw en renovatie, huurbeleid, leefbaarheid, sociaal kwetsbaren en ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed. De democraten willen dat hiervoor een Nationaal Convenant wordt opgesteld, waarin regels en afspraken hierover worden vastgelegd.

Het maatschappelijk bestemd vermogen van de woningcorporaties moet worden aangewend voor de vernieuwing en het beheer van de goedkope woningvoorraad en andere noodzakelijke investeringen. Het belangrijkste is dat de woningmarkt weer gezond worden zodat starters ook een reële kans op een woning hebben. Nu staan ze vaak jaren op de wachtlijst voordat ze in aanmerking komen van een huurhuis, terwijl kopen in het huidige klimaat ook moeilijk is.

Van der Ham: `Socialistisch links wil de hypotheekrenteaftrek beperken. De VVD wil de huurmarkt liberaliseren. En het CDA wil niets veranderen aan de woningmarkt. D66 kiest voor een brede aanpak: zowel het huur- als het koopsegment moet worden hervormd. Dat is op de korte termijn misschien pijnlijk, maar als we starters een kans willen geven is dit de enige weg.'

1.

Meer over...

* Woningbouwcorporaties spelen actievere rol

* Gezondere woningmarkt

* Particuliere eigenaren gaan leegstand tegen
---