Provincie Utrecht

voor ruim 300 miljoen euro Agenda Vitaal Platteland

Veel ambitie voor ruim 300 miljoen euro Agenda Vitaal Platteland

12-6-2007 -

Maandag 11 juni werden de zes gebiedscommissies, die belast zijn met de invulling van de Agenda Vitaal Platteland (AVP) in de provincie Utrecht, in de gelegenheid gesteld hun prioriteiten voor de komende jaren over te brengen aan de statencommissie Ruimte Groen en Wonen (RGW). Hieruit bleek dat de ambities van de verschillende partijen groot zijn, maar dat concrete plannen vaak ontbreken. Voorafgaand aan deze bijeenkomst werd de statencommissie uitgebreid geinformeerd over de verschillende aspecten van de AVP. Het AVP is één van de speerpunten van de coalitie voor de komende vier jaar.

Aan het begin van de bijeenkomst kreeg iedere gebiedscommissie de ruimte om aan te geven wat de belangrijkste projecten voor hun gebied zijn, welke problemen ze ervaren en welke projecten al in gang gezet zijn. De provincie is opgedeeld in zes gebieden, te weten Eemland/Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug, Kromme Rijn, Utrecht Midden, De Utrechtse Waarden en De Venen. Het gaat om projecten op het gebied van recreatie en toerisme, natuur, landbouw, sociaal economische leefbaarheid en cultuurhistorie in het landelijk gebied. Alle gaven aan grote ambities te hebben. Ook hechten zij er veel waarde aan dat de uitvoering van lopende plannen en projecten onverminderd door moet gaan. Zij riepen de statencommissie op helderheid te scheppen door ook kaders vast te stellen voor een termijn langer dan 10 jaar.

De afgevaardigden van de gebiedscommissies gaven aan blij te zijn met de aandacht die er vanuit de provincie is voor de gebieden. De spanning tussen ambities en de beschikbare financiële middelen zal dit najaar bij de besluitvorming door de Staten over de concrete gebiedsprogramma's tot keuzes moeten leiden. Voor de uitvoering van de Agenda Vitaal Platteland is ruim 300 miljoen euro (exclusief co-financiering vanuit de gebieden) gereserveerd.

Remco van Lunteren, voorzitter van de Statencommissie RGW: "De verschillende gebiedscommissies barsten van de ambities. Het is nuttig geweest met elkaar om tafel te zitten en te merken dat men enthousiast is. De statencommissie heeft vragen kunnen stellen over hun plannen en over de projecten die al worden uitgevoerd. De commissie heeft hierdoor goede input gekregen voor de besluitvorming door de Staten dit najaar."

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522