Gemeente Ede

nummer 124 / Ede, 12 juni 2007

TReNT Glasvezel wil net realiseren

Glasvezelnetwerk op bedrijventerreinen Ede

35 bedrijven op de bedrijventerreinen Frankeneng, Heestereng, Kievietsmeent en bedrijvenpark De Vallei hebben tot nu toe belangstelling om gebruik te maken van een breedband glasvezelnetwerk. Dit blijkt uit een inventarisatie die de gemeente Ede gemaakt heeft. Voor TReNT Glasvezel is dit aanleiding om een dergelijk netwerk te gaan realiseren.

TReNT Glasvezel heeft een vergunning aangevraagd en gekregen voor de aanleg van een open glasvezelnetwerk. Bij een dergelijk netwerk zijn de exploitatie en het beheer van de infrastructuur volledig gescheiden van de levering van diensten. Alle gebruikers van het netwerk kiezen dus voor hun eigen provider. De aangesloten bedrijven krijgen daartoe toegang tot de digitale marktplaats Ede, waar een groot aanbod aan ICT-diensten beschikbaar is.

De gemeente Ede vindt het belangrijk dat ook de bestaande bedrijventerreinen voorbereid zijn op de toekomst. Bedrijven hebben steeds vaker behoefte aan een grotere bandbreedte (transportcapaciteit voor digitale bestanden). Naar verwachting blijft deze behoefte groeien. Breedbandvoorzieningen bieden uitstekende communicatiemogelijkheden en de levering van diensten. Het gebruik van glasvezel biedt ongekende mogelijkheden.

De gemeente wil de komst van een dergelijk netwerk graag stimuleren en heeft daarom een inventariserend onderzoek gedaan naar de vraag. Hierbij is geïnventariseerd hoeveel bedrijven belangstelling hebben om gebruik te maken van deze infrastructuur. Het aantal bedrijven dat nu al aangegeven heeft gebruik te willen maken, is voor het TReNT Glasvezel voldoende om de stap te wagen naar de aanleg van een netwerk. Dit TReNT is al; actief in het project `Breedband in Food Valley`. Onderdeel van dat project is een digitale marktplaats bij BIT op het bedrijvenpark De Vallei.

Het glasvezelnetwerk is geschikt voor de volgende diensten:
- data- en telecommunicatie (telefonie, internet);
- ICT (backup op afstand, data-opslag, helpdeskfunctie, beheer);
- camarabewaking;

- virtuele private netwerken (voor onderlinge verbindingen met filialen en partners);

- andere toepassingen, bijvoorbeeld videoconferencing, e-learning. e-accounting).

Bedrijven die zich alsnog willen aanmelden kunnen dit doen bij TReNT Glasvezel, (053) 434 18 20.

---