Massaal en succesvol protest oud-mijnwerkers


12.06.2007 / 13:48 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sp

Sp

De handtekeningenactie van Actiecomité Mijnwerkerspensioenen is een groot succes geworden. Inmiddels werden in Limburg meer dan 25.000 handtekeningen opgehaald. De actievoerders willen, nu het beheerskantoor van het mijnwerkerspensioenfonds is verkocht, dat de opbrengst deels ten goede komt van de oud-mijnwerkers. De campagne wordt op 15 juni afgesloten met een speciale manifestatie in Heerlen.

In korte tijd is de handtekeningenactie van het Actiecomité Mijnwerkerspensioenen in Limburg ('AZL-poen is Koempelpensioen') een begrip geworden. Meer dan 25.000 mensen zetten inmiddels hun handtekening onder de eis dat van de 65 miljoen euro die de Stichting AZL ontving van de ING bank een deel terug moet naar de mijnwerkers. Het AZL is daartoe moreel verplicht, aldus het actiecomité, omdat het groot is geworden dankzij de pensioenpremies van de mijnwerkers.

De gemeenteraden van Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Onderbanken, Voerendaal, Sittard/Geleen, Simpelveld en Vaals stelden zich achter de eisen van het actiecomité. Dat deden ook Provinciale Staten van Limburg, die zich in een motie unaniem uitspraken voor de eisen van het actiecomité en bovendien het provinciebestuur opdroegen een gesprek te arrangeren tussen het bestuur van het AZL en het actiecomité. Ook een groot aantal bekende Limburgers verbond zich aan de actie door toe te treden tot het Comité van Aanbeveling: bisschop Wiertz van Roermond, de burgemeesters van Heerlen, Brunssum, Kerkrade, Onderbanken, Voerendaal, Sittard/Geleen, Maastricht, de dichter Wiel Kusters uit Maastricht, de Limburgse troubadou Sjef Diederen, de zanger Gé Reinders, Europarlementariër Ria Oomen en René van der Linden, voorzitter van de Raad van Europa. 'We hebben nu méér dan 25.000 handtekeningen verzameld,' aldus Wiel Niks, woordvoerder van het actiecomité. 'En nog steeds staan de mensen in de rij om te tekenen.'

Op 15 juni organiseert het actiecomité een afsluitende manifestatie in Heerlen, waarbij de handtekeningen zullen worden aangeboden aan het bestuur van het AZL. Tijdens deze manifestatie zal het woord worden gevoerd door de burgemeester van Heerlen, de heer Gresel, de dichter Wiel Kusters uit Maastricht, en deken Schreurs uit Schinnen, mede namens de bisschop van Roermond (die zelf verhinderd is). Daarnaast zal de bekende Limburgse troubadour Sjef Diederen zorgen voor de muzikale omlijsting. Het geheel wordt gepresenteerd door Roger Lataster, bekend van 'Sjwats/Wies'.

De manifestatie in Heerlen vindt plaats op plaats Pancratiusplein om 14.00 uur.

Meer informatie: Wiel Niks, 045-5713965 of 06 36086855, of Jan de Wit 0618305948