Rabobank: "Participatie ouderen haalt angel uit vergrijzing"


12.06.2007 / 14:05 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Rabobank nederland

Rabobank nederland

Rabobank:'Maatschappelijke participatie ouderen haalt angel uit vergrijzing'

Ouderen hebben de oplossing voor het vergrijzingsvraagstuk in handen. Als zij langer en meer maatschappelijk actief zijn, hoeft de vergrijzing geen last voor de samenleving te betekenen. Dat schrijven economen van de Rabobank in de vandaag verschenen juni-editie van het Economisch Kwartaalbericht. Daarin wordt nu eens niet de noodklok geluid over de vergrijzing, maar staat vooral het potentieel van de groeiende groep ouderen centraal.

Door de ruime mogelijkheden voor vervroegde uittreding raakten ouderen de afgelopen decennia al ver voor hun 65e levensjaar 'vrijgesteld' van maatschappelijke verplichtingen, zoals het leveren van betaalde arbeid en het meebetalen aan de AOW. In de jaren negentig verrichtte nog maar de helft van de Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar betaalde arbeid. Inmiddels zijn de mogelijkheden tot vervroegde uittreding al fors beperkt en neemt de arbeidsparticipatie in voornoemde leeftijdscategorie alweer toe: van
52% in 2000 tot 58% in 2005. Deze inhaalslag heeft echter niets te maken met een sterke positie op de arbeidsmarkt, maar is vooral te danken aan de sterk bijgetrokken arbeidsparticipatie van vrouwen in deze leeftijdscategorie. Een algemene toename van de arbeidsparticipatie van ouderen zou bovenal een aanzienlijk extra arbeidspotentieel blootleggen.

Menskracht en ervaring
Ouderen keren zich ook buiten de arbeidsmarkt af van de samenleving. Zij verruilen niet zozeer betaalde voor onbetaalde maatschappelijke participatie, maar richten zich vooral op persoonlijke ontplooiing en welzijn, door bijvoorbeeld theaterbezoek en reizen. Door deze 'vrijblijvende' invulling van hun tijdbesteding hebben ouderen een meer in zichzelf gekeerde positie en vervullen zij voor de samenleving als geheel een minder zinvolle rol dan mogelijk zou zijn. Waardevolle menskracht en ervaring blijven immers onbenut. Bovendien kan meer maatschappelijke participatie door ouderen de negatieve beeldvorming pareren die zij over zich afroepen door zich terug te trekken in hun 'Zwitserlevengevoel'.

Maar ouderen doen ook zichzelf tekort door niet langer te participeren in het maatschappelijk leven. Ook oudere mensen die zorg van anderen nodig hebben, verkeren liever in een positie van 'geven en nemen' dan in een positie van eenzijdige afhankelijkheid. Bovendien kan een grotere maatschappelijke participatie van ouderen een rol spelen bij het terugdringen van het beroep op professionele zorg. Denk aan vrijwilligerswerk en mantelzorg. Overigens nam de vergrijzing tot nog toe slechts een bescheiden plaats in in de groei van de vraag naar zorg. Met het klimmen der jaren nemen de lichamelijke beperkingen weliswaar toe, maar beslist niet alle ouderen zijn hulpbehoevend. Zo kent maar liefst de helft van de mensen van tachtig jaar geen of slechts lichte beperkingen. Oud is dus niet hetzelfde als gebrekkig, aldus de Rabo-economen.

En verder...
Naast de (inter-)nationale macro-economische visie van de Rabobank behandelt het Economisch Kwartaalbericht van juni verder onder meer de politieke en economische situatie in Turkije, het groeiend aantal startende ondernemers in ons land en vier toekomstscenario's voor de Nederlandse detailhandel. Ook is de eerste aflevering van de nieuwe rubriek Blik op de BRIC opgenomen, waarin de landenrisico-economen van de Rabobank hun licht laten schijnen op de economie van Brazilië, Rusland, India en China.

Het Economisch Kwartaalbericht is te downloaden op www.rabobankgroep.nl/kennisbank