Stichting Natuur en Milieu

Natuur en Milieu blij met steun plan voor minder straatverlichting

12 juni 2007 - Stichting Natuur en Milieu is blij met het voornemen van CDA, PvdA en CU om lantaarnpalen langs de snelwegen uit te doen of te dimmen. De coalitie geeft hiermee gehoor aan een oproep die Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties vorig jaar deden om de komende vijf jaar 1 miljoen lantaarnpalen te doven.

Algemeen directeur van Natuur en Milieu Mirjam de Rijk is opgetogen over de berichten in de Tele-graaf vanochtend: Dit is een doorbraak in onze campagne Nacht van de Nacht, tegen de toene-mende lichtvervuiling in Nederland. Met deze maatregel geeft het kabinet het goede voorbeeld. Het laat zien dat het wel een tandje minder kan met de verlichting in Nederland. Daarmee zorgen we voor het behoud van de duisternis en besparen we energie. En dat laatste levert ook de belasting-betaler iets op. We zijn dan ook blij dat een kamermeerderheid nu het licht ziet.

Stichting Natuur en Milieu is verheugd over de toenemende aandacht voor lichtvervuiling en ener-giebesparing. Nederland is nog steeds een van de meest verlichte landen ter wereld en dat wordt elk jaar erger. Te veel licht is hinderlijk voor mensen en verstoort dieren. En veel licht is overbodig. Zo is rijden op de snelweg zonder veel licht zeker zo veilig als eentje met veel licht. Zeker in na-tuurgebieden is het verminderen van de verlichting langs de snelweg grote winst. Want als het zelfs in natuurgebieden niet meer donker kan zijn, is dat een enorme verarming van Nederland.

Het belang van een donkere nacht staat op 27 oktober 2007 centraal tijdens de derde Nacht van de Nacht. Dan worden door onder andere natuurorganisaties en sterrenwachten in alle provincies vele activiteiten georganiseerd.

De gemeente Groningen kondigde in het kader van de Nacht van de Nacht 2006 aan 10.000 tot 12.000 armaturen te vervangen met als doel ze 's nacht te dimmen. De lantaarns in de woonwij-ken zullen tussen 24.00 uur en 6.00 uur 20 Watt in plaats van 36 Watt verbruiken. Het plan is de komende jaren ieder jaar een aantal straten onder handen te nemen. Hierdoor loopt de energiebe-sparing op tot 350.400 kWh per jaar, wat neerkomt op een stroombesparing van meer dan 50.000.

Kijk hier welke andere gemeenten Groningen volgen

www.nachtvandenacht.nl

Publicatiedatum: 12-06-2007