Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 12 juni 2007

College Ooststellingwerf wil geen overleg en laat ondernemers in de kou staan

Recreatieondernemers in Ooststellingwerf zijn zeer teleurgesteld in de opstelling van het College van deze gemeente. Het College legt zonder enige vorm van overleg een forse lastenverzwaring op de schouders van een kleine groep logiesaccommodaties.

"Onvoorstelbaar", reageren deze ondernemers: "Collega's met een groepsaccommodatie in aangrenzende buurgemeenten betalen niets en wij worden zomaar met heffingen geconfronteerd die kunnen oplopen tot wel 400 euro per boeking bij gasten die het financieel niet ruim hebben zoals verzorgingsinstellingen of scholen." Volgens Petra Ellens, regiomanager van RECRON, ontstaat voor ondernemers in deze gemeente een ongezond en concurrentieverzwakkend klimaat indien dit voorstel doorgaat. Gelukkig zijn er een aantal partijen die nu naar alternatieven willen kijken, maar het College houdt halsstarrig vast aan haar concurrentievervalsend voorstel.

"Sterker nog",zo zegt Ellens: "in een reactie op het amendement van de PvdA worden allerlei bezwaren aangevoerd die de ondernemers en RECRON zouden hebben bij dit voorstel, terwijl wij nota bene meer voordelen zien in een heffing die differentieert in procenten dan in zijn voorstel. De wethouder legt ons woorden in de mond die niet van ons zijn. Dit is geen prettige werkstijl." Ellens pleit voor een overleg met de branche waarbij creatief wordt gekeken naar andere opties dan de niet meer bij de tijd zijnde toeristenbelastingheffing. Zo zijn ondernemers bereid om werklozen uit de gemeentelijke kaartenbak aan de slag te houden op hun bedrijven. Een voorstel waarbij de gemeente fors geld kan besparen.

Verschillende ondernemers hebben al aangegeven hun publieke inzet in diverse overlegorganen neer te leggen indien de gemeente de forse verhoging laat doorgaan. Zeer betreurenswaardig, aldus Ellens die hoopt dat de gemeente nu samen met de ondernemers wel wil zoeken naar een werkbare oplossing voor de huidige situatie en waarbij waardering en respect voor elkanders inzet beter tot zijn recht komt dan op dit moment het geval is.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een zo optimaal mogelijk ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ruim 1.700 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.


Noot voor de redactie (