Partij van de Arbeid

'Masterplan orgaandonatie'

12-06-2007 01:55

De PvdA vindt dat het huidige beleid om de wachtlijst op orgaandonatie terug te dringen niet werkt. Daarom heeft PvdA Tweede-Kamerlid Chantal Gillard 6 juni in het spoeddebat over orgaandonatie aan minister Klink gevraagd om een Masterplan, waarin moet staan hoe de wachtlijst voor orgaandonatie orgaantransplantatie in drie jaar wordt weggewerkt.

'Dat Masterplan mag niet leiden tot meer papierwerk, maar daarin moet staan hoe de wachtlijst voor orgaantransplantatie in drie jaar wordt weggewerkt', aldus Gillard. De minister zegde toe dat hij het Masterplan uiterlijk 1 september aanstaande naar de Kamer zal sturen.

Hierin komt te staan welk donorregistratiesysteem het meest effect heeft om wachtlijsten op te heffen. Daarnaast komt er in het Masterplan ook te staan dat er meer aandacht voor nabestaanden, gesprekstechnieken voor het medisch personeel en het verbeteren van transplantatietechnieken moet komen.

In de Kamer kon een registratiesysteem waarbij in principe iedereen donor is tenzij je aangeeft dit niet te willen (Actief Donor Registratie systeem, ARD), niet op een meerderheid rekenen. Met dit systeem zou het aantal geregistreerde donoren toenemen. Nu staan alleen mensen die daarvoor uitdrukkelijk toestemming geven na hun dood organen af.

De regeringspartijen willen het voorstel van de minister afwachten voordat ze een standpunt innemen.

Heeft u nog niet aaangegeven of u donor wilt zijn of niet? Ga dan naar www.donorregister.nl