Time : 14:31:45
Date : 12 June 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

OSE bij schapen en geiten : derde geval in 2007

Een derde geval van scapie (niet op de mens overdraagbare OSE die wel schapen kan treffen) werd vastgesteld bij een ooi van een bedrijf in Laarne (Oost-Vlaanderen).

Het 6 maanden oude dier van het Zwartblesras was naar het slachthuis gebracht. De resultaten van de onderzoeken uitgevoerd om spongiforme encefalopathieën op te sporen (Verordening (EG) nr. 999/2001) gaven aan dat het schaap was aangetast door scrapie. Het karkas werd in beslag genomen en vernietigd.

Het bedrijf hield nog 32 andere schapen. Die dieren werden bij tests niet genetisch resistent bevonden en zullen, in overeenstemming met Verordening (EG) nr. 999/2001, worden geschat en overgebracht naar een destructiebedrijf waar ze gedood en verbrand zullen worden.

Een overzicht van het aantal kleine herkauwers die in België, in samenhang met diverse bewakingsinitiatieven, aan de snelle tests werden onderworpen en die als verdachte of bevestigde OSE-gevallen werden erkend, kan worden ingekeken op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (www.favv.be) : Beroepssectoren > Dierlijke productie > Dierengezondheid > OSE > Resultaten van het toezicht op OSE >Toezicht in België op schapen en geiten

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: inge jooris 0475 80 04 87
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65