Gemeente Utrecht

Werkbezoek Aboutaleb Schuldhulpverlening Utrecht:

Belang van preventie en extra aandacht voor jongeren benadrukt

Schuldhulpverlening was het onderwerp van het werkbezoek dat staatsecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken gister aan Utrecht bracht. Hij sprak met Utrechters die in de schulden zitten en met medewerkers van instanties in de schuldhulpverlening. Het belang van het voorkomen van schulden werd door alle partijen voortdurend benadrukt. Aboutaleb gaf aan dat hij graag ziet dat gemeenten vooral extra aandacht besteden aan het voorkomen van schulden bij jongeren.

Tijdens het bezoek aan het ROC ASA sprak de staatsecretaris met jongeren die in de schulden zitten. Hij riep gemeenten op vooral deze groep extra aandacht te geven. Daarbij wees hij op de extra 8o miljoen euro die het Rijk aan gemeenten ter beschikking heeft gesteld om armoede te bestrijden en schuldhulpverlening te bieden.
Utrecht is blij met het extra geld. Het aantal mensen met problematische schulden neemt steeds verder toe en deze mensen hebben langer en intensiever hulp nodig dan nu mogelijk is. Met het extra geld van het Rijk kan Utrecht haar schuldhulpverlening uitbreiden en wachtlijsten wegwerken.

Huisbezoeken
Bij woningbouwstichting Bo-Ex voerde de staatssecretaris een gesprek met Utrechters die via de gemeentelijke Kredietbank deelnemen aan het project Huisbezoeken. Dit is een laagdrempelig project, waarbij medewerkers van de Kredietbank mensen thuis komen helpen om orde op zaken te stellen in hun administratie en te leren rondkomen met geld.

Voorlichting op school
Daarna sprak Aboutaleb met medewerkers van diverse instanties die zich in Utrecht bezighouden met schuldhulpverlening: gemeente Utrecht, woningbouwstichting Bo-Ex, Mitros, Cumulus, stichting Tussenvoorziening. Alle partijen benadrukten het belang van goede voorlichting over de mogelijkheden van schuldhulpverlening en het voorkomen van schulden. Zitten mensen eenmaal in de schulden, dan duurt het best een tijd hier weer uit te komen en is de kans op herhaling groot.
Er was aandacht voor de speciale voorlichtingslessen op VMBO-scholen die de Kredietbank van de gemeente Utrecht in samenwerking met banken, deurwaarderskantoren en corporaties samen hebben opgezet om schulden bij jongeren te voorkomen. Ook pleit de gemeente voor het standaard opnemen van een lesprogramma 'omgaan met geld' op scholen.
De aanwezigen concludeerden dat ook de ouders een belangrijke rol hebben in het bewerkstelligen van een mentaliteitsverandering, dat schulden hebben niet normaal of 'cool' is.
Aboutaleb sprak zich positief uit over de samenwerking tussen de ketenpartners in de schuldhulpverlening. "Elkaar kennen en daardoor snel kunnen handelen, is heel belangrijk".

Campagne
Wethouder Marka Spit van Sociale en Economische Zaken benadrukte de wens van Utrecht om landelijk een massamediale Postbus 51-campagne te starten, gericht op het voorkomen van schulden.
De staatsecretaris gaf aan dat zijn ministerie een campagne in ontwikkeling heeft, die dit najaar zal starten en drie jaar zal lopen.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemieke Vermeulen, Bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, 030- 286 11 55/ 06- 524 82 067.
Bijlage/ Foto: Wethouder Spit van Sociale en Economische Zaken loopt met staatsecretaris Sociale Zaken, Ahmed Aboutaleb door Kanaleneiland tijdens zijn werkbezoek aan Utrecht op 11 juni 2007.