KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

12-6-2007

Watersportverbond wil bevaarbare geul bij Veur-Lent langs de Waal bij Nijmegen (regio Brabant)

Eind vorig jaar heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Planologische Kern Beslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. Dit is het plan van het kabinet om door middel van ongeveer 40 projecten in het rivierengebied iets te doen aan de verbetering van de doorstroming en de bescherming van het achterland tegen hoge waterstanden. Er gaat tot 2015 heel veel gebeuren: uiterwaarden worden afgegraven, kribben worden verlaagd, dijken worden verlegd of er worden nevengeulen aangelegd. Eén van de projecten is de dijkverlegging Veur-Lent langs de Waal, tegenover Nijmegen. Het plan is om de dijk in noordelijke richting te verleggen. Daardoor ontstaat ruimte om een nevengeul aan te leggen, die
benedenstrooms in open verbinding staat met de Waal. Ongeveer recht tegenover de uitmonding van het Maas-Waal kanaal zou de invaart moeten komen.

Het Watersportverbond wil dat de nevengeul aan de andere kant, bovenstrooms van Nijmegen, ook een verbinding met de rivier krijgt. Vanwege de waterhuishouding zal daar wel een sluisje moeten worden aangelegd. Maar zo ontstaat een aantrekkelijke en vooral veilige alternatieve route voor de recreatievaart buiten het drukke
beroepsscheepvaartverkeer op de Waal zelf. Juist de bocht bij Nijmegen is een ingewikkeld stukje, waar menig recreatievaarder vaak met het zweet in de handen aan het roer staat!

De gemeente Nijmegen is nu aan zet bij de verdere uitwerking van de plannen. Het Watersportverbond heeft gevraagd om bij de plannenmakerij aan te mogen schuiven om de mogelijkheden voor de toervaarder èn de veiligheid op het water te verbeteren.