Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 141

datum: 12 juni 2007

Keuzevrijheid voor huurders zorgwoningen

Maandag 11 juni om 16.00 uur in de collegekamer op het stadhuis ondertekenden de gemeente Amersfoort, de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht en de woningbouwcorporaties Portaal Eemland en de Alliantie Eemvallei het convenant verdeling zorgwoningen.

Vanaf 1 juli zullen alle woningen en wooneenheden in Amersfoort met een zorgcontract via het reguliere woonruimteverdelingsysteem Woonkompas worden aangeboden. Amersfoort is de eerste gemeente in Nederland waar zogenoemde zorgwoningen op deze manier worden aangeboden Potentiële huurders kunnen het gehele aanbod van zorgwoningen in Amersfoort overzien en direct reageren. Hiermee is voor huurders van een woning met zorgcontract een toegankelijk en transparant systeem van woningtoedeling beschikbaar. De zorgwoningen worden, net zoals woningen uit de reguliere woningvoorraad, via de website en de woonkrant van Woonkompas aangeboden. Woningen voor mensen met een verblijfsindicatie, bijvoorbeeld wooneenheden in een zorginstelling, vallen niet onder het convenant.

Uniek experiment
Landelijk worden zorgwoningen verhuurd door of via de zorginstellingen die de bijbehorende zorg leveren. Potentiële huurders moeten zich door dit systeem bij elke zorginstelling apart aanmelden en hebben geen totaaloverzicht. De gemeente Amersfoort, de woningcorporaties Portaal Eemland en de Alliantie Eemvallei en de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht vinden dat de toewijzing van zorgwoningen transparanter en toegankelijker moet en kan. Om mensen met een handicap of chronische ziekte meer keuzevrijheid te bieden hebben alle partijen in december 2003 afgesproken om 300 extra zorgwoningen in Amersfoort te realiseren en de woningtoedelingssystematiek opnieuw te bekijken. Op dit moment zijn al 200 woningen met een zorgcontract gerealiseerd of in ontwikkeling. Het experiment met de nieuwe toedelingssystematiek voor de zorgwoningen start op 1 juli en is vooralsnog voor de duur van 18 maanden.

Informatie:
Gemeente Amersfoort, Esther Lans, telefoon 033 469 43 41 of e-mail e.lans@amersfoort.nl

VGU, Alfons Klarenbeek, telefoon 06 53 69 05 22 of e-mail A.Klarenbeek@amerpoort.nl

Alliantie Eemvallei, Leonie de Jong, telefoon 033 476 53 56 of e-mail ldejong@de-alliantie.nl


---- --