Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Hoe haal je meer rendement uit stedelijke vernieuwing?

12-06-2007

Door meer te investeren in de sociaalfysieke infrastructuur van de wijk. Dat kan wanneer vraag en aanbod van maatschappelijk vastgoed op elkaar afgestemd worden. Helaas leert de praktijk dat sociaalmaatschappelijke voorzieningen vaak het sluitstuk van herstructurering zijn. Met de handreiking 'Bouwstenen voor sociaal' wil VROM betrokken partijen op weg helpen bij het maken van afspraken over de ontwikkeling en exploitatie van vastgoed voor maatschappelijke voorzieningen.

Een samenhangende aanpak is gewenst, maar in de praktijk gaat dat nog niet altijd van een leien dakje omdat de verschillende partijen die zich met 'sociaal' en met 'fysieke'bezighouden, elkaar nog onvoldoende kennen en elkaar neit vanzelf vinden. Daardoor blijven kansen liggen en worden mogelijkheden niet benut.

Samenwerking stimuleren
'Bouwstenen voor sociaal, vastgoed voor voorzieningen: een handreiking' is tot stand gekomen in samenwerking met Aedes, de VNG, de Neprom en de departementen van OCW en VWS. Het is een pleidooi om partijen te stimuleren een manier van samenwerken te vinden die past bij de ontwikkeling en de exploitatie van vastgoed voor maatschappelijke voorzieningen die belangrijk zijn voor de bewoners van wijken en buurten. Gemeenten, corporaties, scholen, welzijns- en zorginstellingen, andere (markt)partijen en bewoners zullen zelf gezamenlijk moeten bedenken welk soort voorziening waar gerealiseerde kan worden.

Waarom doen we het (ook al weer)?
Na een inleiding komen 10 stelllingen aan de orde die bedoeld zijn om de gedachten te prikkelen. Vervolgens komen in 8 hoofdstukken vragen aan de orde als 'Waarom doen we het (ook al weer)?'Over het belang van sociale investeringen; 'Samen werken in de wijk, hoe doe je dat?' Over de verschillende manieren waarop we het sociaalfysieke vraagstuk kunnen benaderen en 'Hoe programmeren we?' Over gemeenschappelijke kaders voor sociaalfysieke investeringen. De eerste vier hoofdstukken dienen als algemene introductie, de laatste vier vormen de opmaat naar waar het deze handreiking om te doen is: heldere afspraken tussen de ontwikkelaars, exploitanten en gebruikers van vastgoed voor voorzieningen.

Download


Zie het origineel


* Bouwstenen voor sociaal, vastgoed voor voorzieningen: een handreiking

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Wijkverbetering

* Dossier Nieuwe coalities

* Dossier Wonen en Zorg

* Dossier Sociaal en Fysiek