Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen schetst contouren Midden-Oosten vredesproces

12 jun 2007 | Luisteren naar wat Israëliërs en Palestijnen willen is essentieel voor het vredesproces, zei minister Verhagen maandag in Cairo.

De minister hield maandagavond een toespraak in het Al Ahram Centre for Political and Strategic Studies. Verhagen vindt dat Israël en de Palestijnen maatregelen moeten nemen om hun goede wil te tonen.

Zo moeten bijvoorbeeld de Palestijnen meer bewegingsvrijheid krijgen, moet Israël haar nederzettingenactiviteiten staken en het belastinggeld dat ze namens de Palestijnse Autoriteit int, overdragen. Aan Palestijnse zijde moet gestaakt worden met de raketaanvallen, de regering moet zich inspannen voor vrijlating van de Israëlische korporaal Shalit en beginnen met hervorming van de Palestijnse veiligheidssector.

Een levensvatbare en soevereine staat voor de Palestijnen zou gebaseerd moeten zijn op de grenzen van 4 juni 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Toegang tot religieuze plaatsen zou gegarandeerd moeten worden voor alle geloven. Verhagen acht het niet haalbaar dat Palestijnse vluchtelingen terugkeren naar Israël. Daar moet een compensatie tegenover staan van Israël en de internationale gemeenschap. In een vredesakkoord zou het Joodse karakter van de staat Israël gegarandeerd moeten worden. Het akkoord zou ook tegemoet moeten komen aan de veiligheidsbelangen van Israël.

De minister benadruktde verder dat de internationale gemeenschap een belangrijke rol kan spelen bij het tot stand komen van een vredesakkoord. Een internationale troepenmacht zou veiligheid en ontwikkeling in de regio moeten kunnen garanderen.

Meer informatie


* Lees hier de volledige toespraak (Engels)


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl