Gemeente Lingewaard


Verlegging aardgassteenfabriek in Bemmelse Waard In de komende maanden werken Gasunie, de Dienst Landelijk Gebied, Dekker van de Kamp Landschapsontwikkeling en Wienerberger Bricks steenfabriek nauw samen bij de herinrichting van de Bemmelse Waard. Ze combineren de ontwikkeling van de natuur en verruiming van de rivier met het winnen van zand en klei voor het maken van specie. Om de Waal te verruimen wordt een speciale geul gegraven. Om dit mogelijk te maken verlegt Gasunie haar gasleiding naar de steenfabriek van Wienerberger.

Door middel van een zogenoemde horizontaal gestuurde boring zal de circa 450 meter nieuwe leiding (diameter ca. 114 mm) op een diepte van 25 meter onder het maaiveld worden aangebracht. Gasunie voert de werkzaamheden aan de nieuwe leiding in juli 2007 uit. De oude leiding zal in augustus/september 2007 worden verwijderd. Met de aanleg van de nieuwe gasleiding en bij het verwijderen van de buitenbedrijfgestelde leiding wordt rekening gehouden met de flora en fauna in de Bemmelse Waard. Het nieuwe leidingtracé is hierop afgestemd en de uitvoering is daarom verplaatst na het vogelbroedseizoen.

Voor de gestuurde boring zal een werkput gemaakt moeten worden in de zandweg op 450 meter noordoostelijk van de steenfabriek. Deze zandweg wordt open gegraven en zal gedurende ongeveer twee weken voor doorgaand verkeer geblokkeerd zijn.

De aanliggende percelen aan deze zandweg kunnen van de zijde van de steenfabriek Wienerberger of zijwegen (zandpaden) van de Waaldijk (Buitenpolder) worden bereikt. Gasunie zal de perceeleigenaren over deze werkzaamheden informeren. Bij het verwijderen van de buiten bedrijfgestelde leiding zal deze zoveel mogelijk uit de grond worden getrokken; hierdoor zullen de ontgravingwerkzaamheden minimaal zijn. De bestaande leiding is gedeeltelijk onder de zandweg gelegen, bij het verwijderen van de leiding kan dit op diverse plaatsen leiden tot een tijdelijke stremming.