Gemeente Lingewaard


Nieuwe wandel-struinroute rond Pannerdensch Kanaal

Bij de opening van het Open Huis op zaterdag 9 juni jl is er een nieuwe wandel- en struinroute rondom het Pannerdensch Kanaal verschenen. Een nieuwe, afwisselende route door uiterwaarden en over dijken is dan een feit.

Met medewerking van Staatsbosbeheer, Recreatiemaatschappij Rivierengebied vrijwilligers van de ANWB, particulieren en agrariërs is een route van ongeveer 16 km tot stand gekomen tussen het Looveer en het Doornenburgse veer. Het is een flinke wandeling geworden die ongeveer vijf uur duurt. Deels over dijken, langs oevers van Neder-Rijn en het kanaal en via de uiterwaarden ervaart de wandelaar de pracht en afwisseling van dit rivierenlandschap. De samenwerkende partijen hebben elk hun reden om aan deze route mee te werken. Wat men gemeen heeft is de beleving van het huidige landschap. Een landschap vol cultuur en natuur, dat ook de komende jaren aan verandering onderhevig zal zijn. Welbeschouwd is de beschreven route een momentopname.

De wandelaar komt in het gebied tal van cultuurhistorische elementen tegen zoals dammen, restanten van dijkdoorbraken de zogenoemde wielen, oude rivierlopen en eeuwenoude hoog gelegen plaatsen waar werd gewoond en vaak ook nog wordt gewoond. Het is goed dat de Betuwelijn destijds onder het kanaal door is geleid. Tijdens de wandeling kan de sfeer van de strijd tegen het water worden geproefd.

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De karekiet, rietgors en weidevogels als grutto, kievit, veldleeuwerik en gele kwikstaart komen onder andere in het gebied voor. Voorts tal van roofvogels, ganzen en meer of minder zeldzame reptielen.

De initiatiefnemers hebben 300 jaar Pannerdens Kanaal aangegrepen om tot deze route te komen. Onder meer tegen de achtergrond van Ruimte voor de Rivier zijn zij het er ook over eens dat deze route een opstap moet zijn naar een veel ruimere openstelling van uiterwaarden langs Rijn en Waal in Gelderland. De ANWB en de recreatiemaatschappij rivierengebied zullen hierin het voortouw nemen en daartoe het komende najaar een project starten.

De route is vanaf 18 juni a.s. verkrijgbaar in de toeristische informatiepunten in Bemmel (gemeentekantoor) en Huissen (stadsmuseum Hof van Hessen) digitaal via deze link.