Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 12 juni 2007


12 Jun 2007


1. Realisatie keersluis Hoofdvaarweg Meppel-Ramspol Gedeputeerde staten hebben besloten een brief te sturen aan de minister en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over de keersluis bij Zwartsluis in de hoofdvaarweg Meppel-Ramspol. Hoewel staatssecretaris Huizinga in haar beantwoording van kamervragen aan de Tweede Kamer schrijft dat zij niet tornt aan de gemaakte afspraken, willen gedeputeerde staten toch een bevestiging van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Na berichten in de media dat de realisatie van de keersluis in gevaar zou komen heeft de provincie Drenthe overlegd met Rijkswaterstaat Noord-Nederland, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en met leden van de Tweede Kamer. Dit heeft geleid tot kamervragen aan de staatssecretaris. GS gaan er van uit dat de keersluis volgens afspraak in 2012 opgeleverd wordt. De keersluis is van groot belang voor de verder economische ontwikkeling van het goederenvervoer over water, via de containerterminal in Meppel. GS beantwoorden hiermee de vragen die de PvdA-statenfractie onlangs aan het college heeft gesteld.


2. Milieueffectrapport Motorcrossterrein Zuidwolde De motorcrossclub Zuidwolde (MCCZ) heeft een vergunningaanvraag ingediend om te mogen motorcrossen op het terrein in Zuidwolde. Het college heeft het milieueffectrapport dat daarvoor gemaakt moest worden aanvaard en kan nu de aanvraag in behandeling nemen. Het terrein is in POPI en POPII aangewezen als geschikte locatie voor regionale motorcrossactiviteiten. Nu zal worden afgewogen of ook aan alle milieueisen kan worden voldaan.


3. Milieuvergunning Smurfit Kappa Triton Coevorden Gedeputeerde staten hebben de milieuvergunning voor Smurfit Kappa Triton in Coevorden vastgesteld. De revisievergunning is aangevraagd voor een uitbreiding van de productiecapaciteit. Het bedrijf maakt karton van oud papier. Sommige ingediende zienswijzen hebben geleid tot aanpassingen van de ontwerpvergunning. Dan gaat het om beperken van geluidsoverlast. In de milieuvergunning kan nog geen rekening gehouden worden met mogelijk toekomstige woningbouw in de omgeving van het bedrijf, omdat dit nog niet in bestemmingsplannen is vastgelegd.


4. Installeren projectstructuur project Aanpassen van kaart Wet Ammoniak en veehouderij
GS hebben besloten een stuurgroep en een projectgroep in te stellen voor het aanpassen van de Drentse kaart Wet ammoniak en veehouderij (WAV-kaart). Deelnemers naast de provincie zijn LTO-Noord en DAJK, Milieufederatie Drenthe, gemeente De Wolden en gemeente Westerveld. Landbouwgedeputeerde Rein Munniksma wordt voorzitter van de stuurgroep.
Door de gewijzigde Wet ammoniak en veehouderij moet worden onderzocht op welke onderdelen de huidige Drentse WAV-kaart moet worden aangepast. Het eindresultaat zal een kaart zijn waarop alleen de meest kwetsbare natuur van Drente aanvullend wordt beschermd tegen ammoniakemissie uit dierenverblijven.


5. Financiële bijdrage voor zes Drentse musea Het college heeft ruim 46.000 euro toegekend aan zes Drentse musea. De musea hebben een aanvraag ingediend voor financiële steun uit de regeling Stimulering professionalisering Drentse Musea. Het gaat om 4.000 euro voor Molenmuseum "De Wachter" in Zuidlaren, ruim 6000 euro voor het Stedelijk museum Drenthe's Veste in Coevorden, 3.500 euro voor het Drukkerijmuseum in Meppel, 13.500 euro voor het Bebinghehoes in Exloo, 16.000 euro voor museum De Buitenplaats in Eelde en 5.000 euro voor de Federatie Drentse musea en Oudheidskamers in Drenthe.


6. Groot onderhoud aan beschoeiingen langs de scheepvaartkanalen in Zuidoost Drenthe
De provincie Drenthe vraagt aannemerscombinatie Beens Groep/Wiers BV een prijsopgave te doen voor het uitvoeren van groot onderhoud aan beschoeiingen langs de scheepvaartkanalen in Zuidoost Drenthe. Een deel van de werkzaamheden vindt plaats langs de spoorlijn Coevorden-Hardenberg. Het bedrijf heeft de specialistische kennis en vaardigheden in huis, die voor deze werkzaamheden vereist zijn.


7. Gebiedsplan Natuur en landschapsdoelen gewijzigd Met ingang van 1 juli 2007 kunnen geen nieuwe aanvragen voor beheerssubsidies meer worden ingediend in de gebieden Buitenvaart bij Hoogeveen, uitbreidingsplan Oosterveld bij Norg en het gebied van de startbaanverlening Groningen Airport Eelde. Het college heeft het gebiedsplan Natuur en Landschapsdoelen in Drenthe gewijzigd waardoor deze gebieden niet meer vallen binnen de grenzen van de eerder vastgestelde beheersgebieden. Het college heeft de grenzen gewijzigd omdat de drie genoemde gebieden een andere bestemming krijgen. Bestaande beschikkingen blijven gedurende hun looptijd in stand, maar nieuwe beschikkingen kunnen niet meer worden aangevraagd.


8. Beheerssubsidie voor overwinterende ganzen mogelijk Grondeigenaren en -gebruikers in de begrensde gebieden van het gebiedsplan foerageergebieden overwinterende ganzen kunnen een subsidie aanvragen. GS hebben besloten tot het openstellen van een aanvraagperiode voor het ganzenbeheer. Eigenaren en gebruikers van grond kunnen tussen 15 juni tot en met 31 juli 2007 collectief een subsidie aanvragen. Een collectieve subsidieaanvraag dient wel betrekking te hebben op tenminste 200 hectare. Beheerssubsidies voor andere natuurdoeltypen waren in een eerder stadium al vastgesteld.


9. Aanvulling op vergunning zandwinning Traandijk Echten GS hebben een aanvulling vastgesteld op de oprichtingsvergunning van VOF zandexploitatiemaatschappij Echten voor de zandwinning op de locatie Traandijk in Echten. Op basis van ingediende zienswijzen door omwonenden zijn in de aanvulling voorschriften opgenomen tegen overlast door stof.


10. Geluidbelastingskaarten provinciale wegen Het college heeft een geluidhinderkaart voor de provinciale wegen in Drenthe vastgesteld. Op basis van de nieuwe Wet geluidhinder moet alle geluidhinder door intensief weg- en railverkeer en luchtvaart in kaart gebracht worden. Voor wegen is dit verplicht als er meer dan 16.000 verkeersbewegingen per dag zijn. Dit zijn de N372 Peize-Roden en de N851 ter hoogte van de A32 bij Meppel. Omdat de verwachting is dat de drempel in de toekomst naar beneden wordt bijgesteld naar 8.000 verkeersbewegingen, heeft de provincie alvast de geluidbelasting van het gehele provinciale wegennet in kaart gebracht. In het voorjaar 2008 zal de provincie een actieplan opstellen voor wegdelen waar maatregelen nodig zijn.


11. Wijzigingen rechtspositieregelingen
Gedeputeerde staten hebben de rechtspositieregelingen aangepast i.v.m. de collectieve ziektekostenregeling, de wijziging van de pensioenregeling, de verlenging van de maximumduur van een leer/arbeidsovereenkomst, de belastingherziening en de beschrijving van de normfunctie statengriffier.

Eerder genomen besluiten

Kosten maatregelen RTV Drenthe tijdelijk ten laste van reserves omroep RTV Drenthe mag de kosten die gemaakt zijn om problemen op te lossen en wijzigingen aan te brengen in de topstructuur tijdelijk ten laste brengen van de reserves. Gedeputeerde staten hebben daarmee ingestemd. Met de omroep zijn afspraken gemaakt over hoe deze kosten kunnen worden terugverdiend. Eind 2011 moet de positie van de reserves weer zijn hersteld.

Provinciaal geld voor innovatieve ideeën
Gedeputeerde staten hebben drieëntwintig innovatieve plannen beloond met een subsidie van in totaal ruim een miljoen euro. De subsidietoekenningen zijn de afsluiting van het project Tender Innovatief Ondernemerschap Drenthe, waarbij de provincie beginnende en reeds gevestigde ondernemers opriep, met vernieuwende ideeën te komen. Voor de meest innovatieve plannen had de provincie 600.000 euro beschikbaar gesteld, maar heeft nog ruim 400.000 euro extra kunnen vrijmaken voor ICT gerelateerde projecten. Per project is maximaal 50.000 euro subsidie beschikbaar.

Vaststelling Bestuursrapportage I 2007
GS hebben kennisgenomen van de Bestuursrapportage I 2007 en verzoeken PS deze vast te stellen, alsmede de daarbij behorende 9e wijziging van de Productenraming 2007 en de 7e wijziging van de Begroting 2007.

Bestemmingsplan Emmer-Compascuum van de gemeente Emmen Gedeputeerde staten hebben het bestemmingsplan van de gemeente Emmen voor de bouw van circa 100 woningen aan de noordzijde van Emmer-Compascuum goedgekeurd. De woningen zijn bedoeld voor gezinnen in de modale en bovenmodale klasse.
Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.