Gemeente Bernheze


Welstandsnota

Op 27 mei 2004 heeft de gemeenteraad de Welstandsnota voor de gemeente Bernheze vastgesteld. In deze nota zijn de criteria en uitgangspunten vastgelegd waaraan de Welstandscommissie een bouwplan toetst. Doel hiervan is de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving en het openbaar gebied in stedenbouwkundig, cultuurhistorisch, architectonisch en landschappelijk opzicht te waarborgen.

In de nieuwe Woningwet is de bouwvergunningprocedure voor een gedeelte veranderd.

Er is een lijst opgesteld van bouwvergunningvrije bouwwerken en bouwwerkzaamheden waarvoor een lichte bouwvergunningsprocedure geldt. Dit is het Besluit Bouwvergunningvrije- en
licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken.

Daarnaast kennen we ook de reguliere bouwvergunning.

Voor licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken geldt een afhandelingstermijn van zes weken, tenzij het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan. Het gaat hier om kleine veel voorkomende bouwwerken zoals dakkapellen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen. Voor de toetsing van deze bouwplannen zijn zogenaamde sneltoetscriteria geformuleerd. Deze toets doet de behandelend ambtenaar zelf. Alleen als het bouwplan afwijkt van de sneltoetscriteria dan vraagt de gemeente alsnog een advies van de Welstandscommissie.

Uit een eerste evaluatie van de Welstandsnota bleek dat de sneltoetscriteria niet aan de verwachtingen voldoen. Ze zijn te beperkt opgesteld, waardoor er nog steeds veel bouwplannen om advies aan de Welstandscommissie voorgelegd moeten worden. Daarom zijn er nieuwe ruimere sneltoetscriteria gemaakt. Voordat de nieuwe sneltoetscriteria door de gemeenteraad worden vastgesteld wordt iedereen in de gelegenheid gesteld hierover zienswijzen naar voren te brengen.

Ter Inzage

Met ingang van 7 mei 2007 ligt het voorstel voor iedereen, gedurende de openingstijden, zes weken ter inzage in het gemeentehuis. Uw eventuele zienswijze kunt u schriftelijk aan het college van burgemeester en wethouders richten. Wanneer u een mondeling zienswijze naar voren wilt brengen, dan kunt u hiervoor contact opnemen met afdeling Bouwzaken.

De raad zal met inachtneming van de eventuele zienswijzen worden voorgesteld om in te stemmen met deze nieuwe sneltoetscriteria.