Dienstenbond CNV

Nieuws


12 juni 2007

'ABN Amro kan niet onderhandelen met trio'

Omdat ABN Amro in zee is gegaan met Barclays, kan de bank juridisch gezien niet onderhandelen met het consortium onder leiding van Royal Bank of Scotland. Dat stelde financieel bestuurder Huibert Boumeester dinsdagochtend in een gesprek met vier vakbonden, aldus CNV-bestuurder Ahmed Kansouh.

ABN Amro bevestigt de uitspraak van Boumeester, maar wil geen verdere duiding geven. Ook Kansouh kan niet zeggen wat Boumeester precies bedoelt met zijn uitspraak. 'We moeten dit snel aan het consortium voorleggen', aldus de CNV-bestuurder.

De vakbonden CNV, FNV, De Unie en BBV hielden dinsdagochtend een pleidooi bij ABN Amro en Barclays voor meer duidelijkheid over de positie van werknemers van de bank na een overname. De banken kwamen niet met meer details en gaven niet de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen, mocht de overname van ABN AMRO door Barclays door gaan.
Barclays bestuurder Frits Seegers denkt dat hij een deel van de zorgen die de bonden hadden, heeft weggenomen.
De vakbonden hebben binnenkort een gesprek met het bankentrio onder leiding van Royal Bank of Scotland.

Het bankenconsortium Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander bracht twee weken geleden een bod uit van euro 71,1 mrd op ABN Amro. Dat is meer dan de Britse bank Barclays, die ongeveer 63 miljard euro biedt. ABN Amro liet weten het bod te bestuderen en later meer informatie naar buiten te brengen.

Boumeester zei dinsdag tegen de bonden dat de bank de belangen van zijn personeel niet uit het oog zal verliezen. Als ABN Amro wordt overgenomen door het bankentrio gaan er wereldwijd 17.000 tot 19.000 banen verloren. Eerder liet Barclays, de beoogde fusiepartner van ABN Amro, weten wereldwijd 23.600 banen te willen schrappen. Bij een overname van het consortium worden wel meer banen geschrapt in Nederland dan bij een fusie met Barclays.

Gesprek Barclays 'bedroevend'
De vier bonden hadden dinsdagmiddag ook een gesprek met Barclays. Ansouh noemde de ontmoeting bedroevend. 'We hebben nog een keer gehoord wat we al wisten. Ik vind het laf dat Barclays niet met een onderbouwing komt van de eerder genoemde cijfers. Het getuigt van minachting voor het personeel, om de werknemers zo in onzekerheid te laten.'

De bonden hebben vervolgens 'heel snel' een gesprek met Fortis. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar kan volgens Ansouh meer duidelijkheid geven over de positie van de werknemers dan Barclays.

ANP/FD