KNHS


Nederlandse jeugd top in Wierden
11 juni 2007
Nederlandse pony springteam

Wierden (KNHS) Het Dutch Youngster Festival, dat afgelopen weekend werd gehouden in Wierden, is voor de Nederlandse ruiters en amazons zeer goed verlopen. De tegenstand was groot, maar dat weerhield de pupillen van bondscoach Sven Harmsen er niet van vele prijzen te pakken. Over de technische parcoursen van Marinus Vos kwamen de rijtechnische kwaliteiten van de Nederlanders uitstekend tot hun recht. Jammer dat niet meer toeschouwers genoten van de prima sport tijdens dit internationale springconcours voor ponys, junioren en Young riders in Wierden. De publieke belangstelling was minimaal.

Het enige smetje op het concours was de nare val van een Italiaanse ruiter tijdens het losspringen voor de junioren-landenwedstrijd. Haar situatie leek zo ernstig dat de traumahelikopter werd ingeschakeld. Ze liep een nekblessure op, maar had gelukkig geen verlammingsverschijnselen. De landenwedstrijd voor de junioren, die halverwege was, en die voor de Young riders werden vervolgens verschoven naar zaterdag.
Bij de paarden werden de landenwedstrijd en grote prijs in elkaar geschoven. De tweede manche van de junioren (de eerste manche bij de Young riders) gold tevens als basisparcours voor de grote prijs. De junioren pakten in de landenwedstrijd de tweede prijs. Maaike Koopmans, een week eerder zegevierend in Compiegne, de indoorkampioenen Nuri Dijks met Armani en Chayenne Wiskerke met VDL Rocksine en VdB Cup-winnaar Hendrik-Jan Schuttert met Odin hoefden alleen Engeland voor te laten gaan. Schuttert reed dubbel nul en ging op jacht naar de overwinning in de grote prijs. Weer moest hij een Brit, Daniel Neilson, voor laten gaan. Vorig jaar won ik hier de grote prijs. Twee uit twee was leuk geweest, maar dit is ook mooi, zei de oudste Schuttert over zijn tweede prijs. Tom Martens stuurde Chinook naar de derde plaats.

Hendrik-Jans broer Frank liet zich de kaas niet van het brood eten. Met een fantastische barragerit op Golden Eye won de ruiter uit Ommen de grote prijs bij de ponys. Eerder leverde hij met 0/0 al een goed bijdrage van de overwinning van Oranje in de landenwedstrijd. We lagen na de eerste manche ver voor op Engeland. In de tweede ronde hadden we al gewonnen, maar van Sven moest ik toch nog een rondje rijden. En het is wel leuk om dubbel 0 te rijden. Naast Golden Eye rijdt Frank ook nog pony Mabel. Als zijn broer naar Eurocommerce vertrekt zal hij er nog een of twee paarden bij krijgen. Vier vindt de HAVO-2-scholier genoeg.
De meeste tegenstand kreeg Schuttert van zijn landgenoten. Nederland was oppermachtig bij de ponys. Harmsen staat voor een zware taak om een EK-team aan te wijzen. In Wierden reden naast Schuttert ook Jody van Gerwen -tweede in de grote prijs-, Robin van de Wetering vierde-, Doron Kuipers derde-, Wouter Vos en Maikel van Mierlo allemaal regelmatig en goed.

De titel Rabo Talent van het Jaar is voor Maikel van der Vleuten geen last. De Young rider uit Mierlo verkeert in topvorm. Met Audis Parmala Douche bleef hij helemaal foutloos in de landenwedstrijd, waarin Nederland Duitsland voor moest laten gaan. Wesley Heijdens, Jack Ansems en Marleen Bruggink lieten in het moeilijke parcours enkele steekjes vallen. Ik heb gereden volgens het plan. De barrage heb ik niet te gek gereden, want ik wil Parmala Douche goed hebben voor het NK komende week in Hoofddorp, aldus Van der Vleuten. Ik heb Parmala Douche al hogere proeven gereden, maar het moet toch eerst maar gebeuren.
Jack Ansems stuurde de met veel vermogen springen VDL Groep Santana naar de derde plaats in de grote prijs.

Tekst: Petra Baas
Foto: Jacob Melissen