Gemeente Ede

nummer 127 / Ede, 12 juni 2007

Ontwerp-bestemmingsplan ter inzage
Volgende stap in plan `Valley Center`

Vandaag heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het ontwerp-bestemmingsplan Valley Center. In vergelijking met het voorontwerp is een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. Naar aanleiding van de inspraak heeft de gemeente een integraal verkeers-, een milieutechnisch - en een parkeeronderzoek uitgevoerd. De resultaten van het verkeersonderzoek geven geen aanleiding om het bestemmingsplan te wijzigen. Wel worden maatregelen voorgesteld die de verkeersveiligheid buiten het plangebied Valley Center vergroten.

In het ontwerp-bestemmingsplan zijn -naast wijzigingen van redactionele aard- de omschrijvingen van een aantal bestemmingen verduidelijkt, parkeernormen aangepast en voor de hoteltoren een minimale en een maximale bouwhoogte opgenomen. Verder is, ten behoeve van de bouw van een parkeergarage in de geluidswal ten westen van Cinemec, de (eind)bestemming Parkeerdoeleinden opgenomen

Verkeer en parkeren
Uit het verkeersonderzoek blijkt dat de verkeersstromen in en rondom het plan Valley Center worden afgewikkeld via de bestaande verkeersinfrastructuur. Het plan voorziet nu in circa 1100 parkeerplaatsen (circa 700 onder de bebouwing aan de randen van het plein en circa 400 in de geluidswal). Dit aantal parkeerplaatsen garandeert voldoende parkeergelegenheid. Bij ontwikkeling van Valley Center is het nog niet noodzakelijk om parkeerregulering in de omgeving in te voeren. Om de verkeersveiligheid te vergroten is het noodzakelijk om op twee locaties infrastructurele aanpassingen te doen. Dit zijn de aansluiting van het ziekenhuis op de Willy Brandtlaan en de rotonde Stadspoort-Willy Brandtlaan. De maatregelen worden in de komende periode uitgewerkt.

Milieu
Vanwege de nieuwe wet Geluidhinder en de uitbreiding van het plan met de parkeergarage in de wal is een aanvullend milieutechnisch onderzoek gedaan. Dit aanvullend onderzoek heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd.

Bouwaanvragen
Er zijn bouwaanvragen in behandeling voor de bouw van een evenementenhal en een parkeergarage in de geluidswal. Cinemec Plus BV wil binnenkort de bouwaanvraag voor het westelijk deel indienen en medio juli met de bouwaanvraag voor het hotel en het kantorencomplex komen. Voor deze bouwaaanvragen wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde artikel 19, procedure. Dit betekent dat de aanvragen al wel behandeld kunnen worden terwijl het bestemmingsplan nog niet definitief is vastgesteld.

Het ontwerp-bestemmingsplan met als bijlagen het verkeers- en milieutechnische onderzoek ligt van 14 juni tot en met 25 juli 2007 ter inzage bij het infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu. Gedurende die periode bestaat de mogelijkheid om aan de gemeenteraad een zienswijze kenbaar te maken. Op www.ede.nl (bij grote projecten) kunnen belangstellenden de plannen downloaden.

---