PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 12 juni 2007

Ook schade winkeliers op daders verhalen

De PvdA stelt vragen naar aanleiding van de ongeregeldheden die zich zaterdagnacht voordeden toen een groep jongeren vanaf het strand aan de Maas al vernielingen aanrichtend naar het centrum trok. De PvdA is geschrokken van de omvang van de rellen en is uiterst ontevreden dat de relschoppers zo lang hun gang hebben kunnen gaan.

Fractievoorzitter Peter van Heemst wil donderdag in de gemeenteraad van de burgemeester horen wat er precies gebeurd is. De PvdA vraagt zich vooral af hoe het mogelijk is dat de jongeren zo lang hun gang konden gaan.

De PvdA ondersteunt het plan van gemeente en politie om de schade te verhalen op de daders. En niet alleen de schade aan bushokjes, politieauto's en dergelijke, ook de schade die winkeliers hebben geleden moet, vindt de PvdA, verhaalt worden op de daders. Van Heemst wil dan ook weten of de gemeente van plan is contact op te nemen met de winkeliers zodat ook wat hun schade betreft gezamenlijk actie kan worden ondernomen.

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Peter van Heemst, 06-426 123 78

Bijlage:

De schriftelijke vragen ter mondelinge beantwoording

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen ter mondelinge beantwoording cf art. 19 van het Reglement van Orde

Betreft: Ongeregeldheden in het centrum
Rotterdam, 11 juni 2007

Geacht college,

In de nacht van zaterdag op zondag, 9 en 10 juni, hebben zich ongeregeldheden voorgedaan in het centrum. Deze ongeregeldheden begonnen op het Strand aan de Maas en verplaatsten zich vervolgens via de Schiedamsedijk en de Coolsingel richting de Lijnbaan.

De PvdA-fractie vindt het van groot belang dat de bewoners van Rotterdam en alle mensen die tijdelijk in de stad verblijven zich veilig door de stad kunnen begeven. De PvdA is geschrokken van de omvang van de rellen en uiterst ontevreden dat de relschoppers zo lang hun gang hebben kunnen gaan.

De PvdA-fractie stelt u de volgende vragen ter mondelinge beantwoording:


1. Wat is er die nacht precies gebeurd?


2. Is er sprake van een incident? En bent u met het oog op de toekomstige evenementen van plan extra maatregelen te nemen?
2a. Zo ja, welke maatregelen?


3. Hoe is het mogelijk geweest dat de relschoppers zich door het centrum konden verplaatsen?


4. Hoe wilt u voorkomen dat dit soort wantoestanden in de toekomst plaatsvinden?


5. Welke maatregelen worden genomen om de daders te achterhalen?

De PvdA-fractie ondersteunt het plan van de gemeente en politie om alle schade te verhalen op de daders.


6. Bent u ook van plan om in overleg te treden met de getroffen winkeliers, zodat ook wat hun schade betreft, gezamenlijk actie kan worden ondernomen?

Met vriendelijke groet,

Peter van Heemst

---- --