Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 12 juni 2007

Kenmerk 096

Stedelijke handhavingsactie hondenproblematiek een succes

Van 4 t/m 10 juni 2007 is er in de stad een integrale handhavingsactie hondenproblematiek gehouden. Daarbij werd verscherpt gecontroleerd op het niet opruimen van de hondenpoep en op het niet in het bezit hebben van een geschikt opruimmiddel. Ook is er gehandhaafd op loslopende honden buiten de daarvoor aangewezen gebieden en op de betaling van de hondenbelasting.

In totaal zijn 1100 hondenbezitters gecontroleerd. Het bleek dat het merendeel van hen goed op de hoogte was van de regels en zich daar ook aan hield. Er zijn in totaal 102 boetes uitgedeeld. Deze hadden voornamelijk te maken met het laten loslopen van honden op plaatsen waar dat niet mag ( 50). Tien mensen kregen een boete van 250, omdat ze geen hondenbelasting bleken te betalen. Ongeveer 100 mensen lieten het daar niet op aan komen en hebben zelf bij de Belastingdienst aangifte gedaan van hun hondenbezit. Ondanks het feit dat iedere geregistreerde hondenbezitter een opruimzakje thuis gestuurd heeft gekregen, hebben 21 mensen een boete van 75 gekregen, omdat ze geen geschikt opruimmiddel bij zich hadden of omdat ze de poep niet opruimden.

Er zal als onderdeel van de reguliere taken van de milieupolitie blijvend worden gecontroleerd op de naleving van de regels voor honden. Doel is een schone en leefbare stad. De hondenbezitters kunnen door het nemen van hun verantwoordelijkheid daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Honden zijn voor veel burgers een bron van vreugde. Naast de baten moeten echter ook de lasten door de hondenbezitters worden gedragen door zich aan de daarvoor geldende regels te houden.

Pb-096