12.06.2007 / 16:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Telematica instituut

Telematica instituut

http://www.telin.nl/

R&D initiatief richt zich op lifestyle en well-being

Enschede, 12 juni - Het Telematica Instituut, Royal Philips Electronics, LogicaCMG, NEC Europe en het Duitse Institut für Rundfunktechnik (IRT) starten morgen met een grootschalig internationaal R&D-programma op het vlak van lifestyle en well-being. Dat gebeurt met de onderzoeksprojecten 'Assisted well-being for the elderly' en 'Interactive TV Together'(ITVT). Het eerste krijgt onder de subsidieregeling Pieken in de Delta 500 duizend euro van het ministerie van Economische Zaken.

Sociale contacten hebben een directe invloed op de mentale en fysieke gesteldheid van de mens. Zo ook bij ouderen, die soms door gebreken minder goed in staat zijn hun sociale netwerk te onderhouden. In het project 'Assisted well-being for the elderly'kijken de partners hoe ouderen welzijn definiëren en welke factoren welzijn beïnvloeden. Met behulp van de nieuwste informatie- en communicatietechnologieën worden vervolgens producten en diensten ontwikkeld, die de oudere het contact met vrienden, familie en kennissen vergemakkelijken. De oudere speelt een actieve rol in het testen van die oplossingen. Dat gebeurt 'in situ', oftewel de normale omgeving van gebruikers in zogenaamde 'living lab' settings.

In het tweede project, ITVT, staat de manier waarop we televisiekijken centraal. Zogenaamde buddy-systemen en de beschikbaarheid van beelden op allerlei mobiele apparaten, overal en op elk tijdstip, maken van een passieve een actieve beleving. Als daar omgevingsbewuste diensten en door de kijker zelf geproduceerde beelden aan worden toegevoegd, komt een heel scala aan nieuwe diensten in beeld. Daarvoor moeten allerlei ontwerpvragen op het vlak van technische infrastructuur worden beantwoord. Tegelijkertijd wordt gekeken naar de commerciële haalbaarheid. En om te kijken wat interactief TV kijken echt leuk maakt, wordt ook hier de beleving van de 'kijker' in het dagelijks leven gemeten.

Met de projecten starten de partners een groot internationaal R&D-programma dat nieuwe concepten voor (ICT) diensten en producten moet opleveren. De groeiende lifestyle-markt en de toenemende vergrijzing leveren volgens de partners een behoefte op, die het best wordt afgedekt door oplossingen samen, pre-competitief in een 'open innovatie' structuur te ontwikkelen. De samenwerking staat daarom ook open voor nieuwe deelnemers uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappij. De partners mikken op een programma-omzet van 30 miljoen Euro in 2011 met circa 250 onderzoekers. Deze werken zowel vanuit de standplaats op de High-tech Campus in Eindhoven, als bij de partners zelf aan onderzoek en ontwikkeling. De onderzoeksagenda wordt bepaald door de markt en de focus ligt op snelle resultaten, met een korte time-to-market van nieuwe producten en diensten. Het delen van intellectueel eigendom, knowhow en sectorspecifieke kennis geeft de partners een voorsprong en vermindert de risico's die gepaard gaan met de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.


---------------------------------------------einde
bericht------------------------------------------
Voor meer informatie kunt u terecht bij Thiemo Burger, persvoorlichter bij het Telematica Instituut(thiemo.burger@telin.nl, tel. 053-4850455) of bij Lex van Essen (lex.vanessen@telin.nl, Tel. 053-4850474). Het Telematica Instituut treedt als penvoerder van het R&D-programma op.