Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Algemeen Overleg Tweede Kamer m.b.t. competentiegericht onderwijs en examens in het MBO

Op donderdag 7 juni j.l. heeft een algemeen overleg met de staatssecretaris van OCW, mevrouw Van Bijsterveldt inzake competentiegericht onderwijs en examens in het mbo plaatsgevonden. Uit dit overleg bleek dat de Tweede Kamer het belang van de invoering van competentiegericht onderwijs in het MBO onderschrijft. Wel is er kritiek op de uitwerking van competentiegericht onderwijs door scholen, met name doordat op veel plaatsen de organisatie van ROC's nog onvoldoende ingesteld is op competentiegericht onderwijs. Per individueel ROC zal de staatssecretaris afspraken maken over de voortgang van de invoering van competentiegericht onderwijs. Dit zal plaatsvinden aan de hand van drie punten, namelijk:
1) inhoud van het curriculum

2) scholing van medewerkers/ docenten

3) bedrijfsvoering

Gekeken naar de examens in het MBO kwam naar voren dat de Kamer het intrekken van examenlicenties van opleidingen die dat niet op orde hebben steunt. Studenten mogen hier echter niet het slachtoffer van worden. Het toezicht van KCE moet verder verbeterd worden en minder bureaucratisch zijn.

Wat de beroepspraktijkvorming betreft zijn het bedrijfsleven, de scholen en de kenniscentra gezamenlijk verantwoordelijk. De kwalificatiedossiers zijn in goed overleg met het bedrijfsleven tot stand gekomen. Wel moet in de regionale afstemming tussen bedrijven en opleidingen nog een slag worden gemaakt.