Partij van de Arbeid

PvdA voor rookvrije horeca

12-06-2007 04:52

Het kabinet wil dat de gehele horeca per 1 juli 2008 rookvrij is, met uitzondering van de coffeeshops. PvdA Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester is blij met dit besluit: De PvdA is al langere tijd een groot voorstander van de rookvrije horeca. Hoe eerder hoe beter. Ook horecamedewerkers hebben immers recht op een rookvrije werkplek. '

Iedere werknemer in Nederland heeft sinds 2004 recht op een rookvrije werkplek. Behalve in de horeca. Bouwmeester: Alle werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. Dus ook in de horeca. En gelukkig worden met dit voorstel ook de sportkantines en poppodia rookvrij.

De horeca heeft eerder de tijd gekregen om zelf het rookgedrag terug te dringen en voorgesteld om volgend jaar alleen in restaurants de sigaret uit te bannen en pas in 2011 in cafés en discotheken. Maar het kabinet houdt vast aan een rookverbod voor de hele horeca in één keer. Bouwmeester: De horeca heeft de tijd gehad om door middel van eigen afspraken het roken in stappen terug te dringen, maar heeft hier onvoldoende aan gedaan. Daarom is het goed dat er een verbod komt. Over gezondheid van mensen valt nu eenmaal niet te onderhandelen.

De PvdA wil wel een uitzondering voor de coffeeshops. Bouwmeester wil niet dat er iets verandert aan het huidige coffeeshopbeleid. Dus ook geen verkoop achter glas of andere extra verplichtingen. We willen blowen in de shops toestaan, om zo de overlast te beperken, aldus Bouwmeester.