Gemeente Arnhem

Arnhem zoekt AOW-ers met onvolledige uitkering (12-06-07) In de gemeente Arnhem hebben zon 160 65-plussers met een onvolledige AOW-uitkering geen aanvullende bijstandsuitkering, terwijl ze daar mogelijk wel recht op hebben. Om deze mensen te laten weten dat zij alsnog zon uitkering kunnen aanvragen, gaat de gemeente per brief alle inwoners met een onvolledige AOW-uitkering rechtstreeks benaderen.

In totaal gaat het daarbij om zon 1300 personen. De meeste van deze mensen hebben geen recht op een aanvullende uitkering, omdat ze een (bedrijfs-)pensioen ontvangen of bijvoorbeeld beschikken over voldoende eigen vermogen.
Op grond van statistische gegevensonderzoek samen met de belastingdienst denkt de gemeente, dat van deze groep 160 personen mogelijk wel recht hebben op een (aanvullende Wwb-)uitkering. Om privacyredenen mag de belastingdienst de persoonsgegevens van deze mensen niet aan de gemeente geven. Vandaar dat de gemeente alle 1300 betrokken AOW-ers aanschrijft om de 160 personen om wie het gaat, boven water te krijgen.
Doel van de actie is om het niet-gebruik van aanvullende bijstand tegen te gaan. Bijstandsgeld moet wat de gemeente betreft vooral daar naar toe waar het het hardst nodig is. In dit geval dus naar AOW-ers die een uitkering hebben die lager is dan het wettelijk vastgesteld sociaal minimum.

Daarbij gaat het om alleenstaande AOW-ers met een inkomen van minder dan 898,56 netto per maand. Of om alleenstaande AOW-ers met een minderjarig kind met een inkomen van minder dan 1106,54 netto per maand. Voor gehuwden en samenwonenden is de gezamenlijke inkomensgrens 1231,64 netto per maand.

AOW-ers die denken voor een aanvullende bijstandsuitkering in aanmerking te komen, worden in de brief van de gemeente gevraagd dit (schriftelijk) aan de gemeente te melden. Vervolgens krijgen deze mensen bezoek van een consulent van de gemeente (afdeling Aanvullend Inkomen) om het recht op bijstand na te gaan en hen te helpen bij het indienen van een aanvraag.

Extra bijstandsuitgaven voor de groep 65-plussers komen gedurende twee jaar ten laste van de gemeente-begroting en worden daarna door het Rijk vergoed. De gemeente heeft voor het terugdringen van het niet-gebruik een bedrag gereserveerd van 1.3 miljoen, dat beschikbaar komt uit gereserveerde middelen voor bijzondere bijstand.

De gemeente voert deze actie uit naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de CDA-fractie, waarin zij bepleit de taken van de WWB 65+ door de Sociale Verzekeringsbank te laten uitvoeren. Het college ziet hier vooralsnog van af, vooral om juridische technische redenen. Met de huidige actie gaat het college wel in op de achterliggende wens van het CDA: ouderen die een gedeeltelijke AOW-uitkering ontvangen en mogelijk recht hebben op aanvullende bijstand hiervoor zo goed mogelijk benaderen.