Gemeente Arnhem

Uitvoering Waterplan op stoom(12-06-07)
Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag een tussentijdse evaluatie van het Waterplan vastgesteld. Het gaat om een evaluatie over 2005 en 2006, die ter informatie wordt voorgelegd aan de raadscommissie VROM. Het waterplan 2003-2007 is door de gemeente samen met andere waterbeheerders, waterschappen, drinkwaterbedrijf en provincie, opgesteld. Op basis van de evaluatie kunnen partners eventueel bijsturen. Dat is echter op dit moment niet nodig. Wel stelt het college de raad voor om de looptijd van het waterplan met een jaar te verlengen. De reden daarvoor is praktisch: dan loopt het gelijk met het gemeentelijk rioleringsplan.

De doelstellingen van het waterplan zijn: zorgen voor goed werkend riool, verbeteren van waterkwaliteit, voldoende ruimte voor de rivier en zorgen dat water meer beleefd wordt door de Arnhemmers. De conclusie is dat de meeste doelstellingen binnen de periode van het waterplan worden gehaald. 72% van de projecten is op dit moment in uitvoering of afgerond. Wel blijkt nu al dat er meer tijd nodig is voor het bereiken van de gewenste waterkwaliteit. Er is in 2006 wel veel onderzoek gedaan naar manieren om de waterkwaliteit te verbeteren. Ook afkoppelen van regenwater draagt hieraan bij.

Bewust omgaan met water
Eén van de doelstellingen van het waterplan is om Arnhemmers sterker bewust te maken van het belang van een goed waterbeheer. Onder andere daarvoor is destijds het Waterservicepunt in het leven geroepen. Het Waterservicepunt ondersteunt in de eerste plaats particulieren bij het afkoppelen van het regenwater, maar ontplooit daarnaast educatieve en recreatieve initatieven. Voorbeelden hiervan zijn de waterwandelingen in Elderveld en Immerloo en de waterleskist voor basisscholen. Voor deze leskist bestaat ook landelijk veel animo. Een ander instrument in het kader van bewust met water omgaan is de gezamenlijke slogan Schoon water hou je helder, Deze slogan wordt toegevoegd bij alle projecten en activiteiten die bijdragen aan de doelstelling van het waterplan om bewoners bewuster met oppervlaktewater en riolering te laten omgaan.

Andere voorbeelden
In het waterplan staat dat de waterpartners streven naar het weer zichtbaar maken van beken op plaatsen waar die kans zich voordoet. De door bewoners aangelegde Julianabeek in de wijk Angerenstein en ook de Jansbeek in de De la Reijstraat zijn hiervan goede voorbeelden. In 2006 zijn ook delen van de beek op de Paasberg en de Molenbeek weer zichtbaar gemaakt. Het project Arnhem-Zuid waterrijk, bedoeld om het watersysteem in Arnhem-Zuid gezonder te maken, boekt flinke vooruitgang, mede dankzij een subsidie vanuit de EU. Met dit geld is een nieuw beheer- en onderhoudsplan opgesteld en zijn diverse onderzoeken betaald om de vuiluitstoot uit het regenwaterriool te verminderen. In een groot deel van Arnhem zijn in 2005 en 2006 watergangen gebaggerd. Ook het afkoppelen, dat aanvankelijk wat moeizaam op gang kwam vanwege de lange voorbereidingstijd in projecten, begint in Noord op schema te geraken. Tenslotte is nog het bijzondere waterkunstwerk sawah belanda gerealiseerd in park Sacre Coeur en staat er een educatieve grondwatermeter in Park Sonsbeek.