Waterschap Vallei & Eem

PERSBERICHT

Fotowedstrijd Waterschap Vallei & Eem: Wie maakt de mooiste foto langs de waterkant?

Waterschap Vallei & Eem bestaat dit jaar 10 jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseert het waterschap deze zomer een fotowedstrijd voor alle inwoners van het werkgebied van het waterschap.

Het thema van de fotowedstrijd is 'Langs de waterkant'. Alle inwoners kunnen met hun digitale foto op een creatieve, speelse manier laten zien wat zij met water hebben of hoe ze het water beleven.

Waterschap Vallei & Eem zorgt voor veilige dijken, optimale waterstanden schoon water in sloten, beken, kanalen en plassen. Op plaatsen waar dat kan, probeert het waterschap natuur te ontwikkelen langs het water. Daarnaast zorgt het waterschap ook steeds meer voor mogelijkheden voor recreatie in en om het water. Waterschap Vallei & Eem is dus volop bezig langs de waterkant. En u?

Stuur uw mooiste waterfoto voor 1 oktober 2007 naar communicatie@wve.nl en maak kans op 200 euro. Voor de jeugd tot en met 14 jaar is een aparte categorie ingesteld.

Meer informatie over de voorwaarden en welke prijzen er zijn te winnen, kunt u vinden op www.wve.nl/fotowedstrijd.

Excursie langs de Oosterbeekse Beken op zaterdag 23 juni

Waterschap Vallei & Eem en de gemeente Renkum organiseren op zaterdag 23 juni een publieksexcursie langs de werkzaamheden aan de Oosterbeekse Beken. Deskundigen geven tijdens de excursie uitleg over de herstelwerkzaamheden en beantwoorden vragen.

De werkzaamheden aan de Oosterbeekse Beken maken onderdeel uit van een groter project aan de Zuid-Veluwse Beken. Het waterschap herstelt de Oosterbeekse Beken zoveel mogelijk weer in hun oorspronkelijke staat; zoals ze in de 19e eeuw zijn aangelegd. Hun grote cultuurhistorische waarde blijft hierdoor bewaard. Er is bij de herstelwerkzaamheden ook aandacht voor natuur.

Het waterschap is eind maart gestart met het restaureren van de watervalletjes en het herstellen van beschoeiingen. Aan de hand van beschrijvingen en oude foto's reconstrueert het waterschap enkele markante elementen. Denk hierbij aan de reeks watervallen in de Oorsprongbeek, de zogeheten barokke as. Ook diverse sprengkoppen, wandelpaden, bruggetjes, watervallen en zichtlijnen in het landschap worden hersteld. Het waterschap heeft de herstelplannen uitvoerig besproken met betrokken organisaties en belanghebbenden.

Omwonenden en belangstellenden kunnen zich tot en met vrijdag 22 juni (tot 12.00 uur) aanmelden voor de excursie. Dat kan via de website van het waterschap (www.wve.nl) of via 033 - 43 46 321. De excursie start om 10.00 uur vanaf de vijver op de Hemelse Berg (eendjesvijver) en duurt ongeveer twee uur. Er zijn geen kosten aan de excursie verbonden.

Feestelijke opening palendijk bij Bunschoten op 23 juni

Zaterdagochtend 23 juni wordt de palendijk bij Bunschoten feestelijk geopend. Dit gebeurt tijdens de Dag van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. Dijkgraaf K. van de Langemheen, wethouder W. Heinen en de voorzitter van het Nationaal Landschap W. Huijgen verrichten de openingshandeling. Van 12.00 tot 16.00 uur houdt het waterschap open dag bij de palendijk. Iedereen is dan van harte welkom.

Unieke palendijk
Waterschap Vallei & Eem heeft de afgelopen winter bij De Oude Pol een palendijk gereconstrueerd. Vroeger lagen er langs de hele Zuiderzee palendijken. De palen beschermden de aarden dijk tegen de golven. In de achttiende eeuw zijn de palendijken verdwenen door de komst van de paalworm. De paalworm kwam mee met de schepen vanuit Zuid-Oost Azië. Het schelpdier boorde zich een weg door het hout van de palendijken, waardoor deze één voor één instortten. Vanaf dat moment is men de dijken gaan verstevigen met keien en stenen. De palendijk bij Bunschoten is 75 meter lang. Het is de enige reconstructie van een palendijk in Nederland die in het water ligt.

Met de palendijk wil het waterschap een stuk geschiedenis van het waterbeheer in de Eempolder laten herleven. Het waterschap wil de bezoekers op cultuurhistorisch, recreatief en educatief gebied een interessante plek bieden om uit te rusten en rond te kijken. Meer informatie over de palendijk is te vinden op www.palendijk.nl.

Eemgelden
De kosten voor de palendijk bedragen circa 200.000 euro. Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland en het waterschap betalen ieder 50% van de kosten. Het waterschap betaalt de palendijk vanuit de zogeheten Eemgelden. Deze gelden zijn afkomstig van de verkoop van gronden tijdens de ruilverkaveling. Het geld wordt ingezet om bijzondere projecten in het Eemland te ontwikkelen. De projecten moeten passen binnen het werk van het waterschap en een plus vormen bovenop de normale taken van het waterschap.

Waterschap doet mee aan Dag van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland Palendijk en gemaal Eemnes op 23 juni open voor publiek

Waterschap Vallei & Eem houdt op 23 juni, de Dag van het Nationaal Landschap, open dag bij de palendijk en bij gemaal Eemnes. De palendijk is afgelopen winter aangelegd en is uniek in Nederland. Vroeger lagen er langs de hele Zuiderzee van dit soort dijken. Gemaal Eemnes is in 2006 gerenoveerd. Het gebouw en de oude elektrische motoren zijn toen opgeknapt.

Activiteiten gemaal Eemnes
Gemaal Eemnes dateert uit 1921 en is één van de oudste elektrische gemalen in Nederland. Het gemaal is op 23 juni open van 10.00 tot 16.00 uur. Medewerkers van het waterschap vertellen over de werking van het gemaal en laten het oude elektrische gemaal draaien. Ook de bezoekersruimte is open voor publiek. Gemaal Eemnes ligt aan de Kortemaatsweg 7 bij Eemnes en is slechts een aantal dagen per jaar open voor publiek.

Activiteiten palendijk
Afgelopen winter heeft het waterschap een oude palendijk gereconstrueerd. De palendijk wordt op 23 juni tussen 10.00 en 12.30 uur feestelijk geopend. Van 12.00 tot 16.00 uur houdt het waterschap open dag bij de palendijk. De palendijk ligt bij De Oude Pol. Dit is vlakbij Bunschoten, op de hoek van de Westdijk met de Eemdijk.

Iedereen kan de palendijk komen bezichtigen en uitleg krijgen over de geschiedenis en de bouw. Van 12.00 tot 16.00 uur zijn er voor iedereen gratis haringhapjes. Het IVN Bunschoten geeft twee vogelexcursies. Deze excursies vertrekken om 12.00 uur en om 15.00 uur vanuit de tent bij de palendijk. De excursies duren 45 minuten en zijn gratis.

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten op de Dag van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland op www.arkemheen-eemland.nl.