Provincie Noord-Brabant


Persbericht beëindiging Ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij. Continuering van de activiteiten in een andere vorm.

De provincie Noord-Brabant en NCB-ontwikkeling hebben als aandeelhouders - op voordracht van de directie en commissarissen - besloten om de activiteiten van het Ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij te beëindigen op 31 december 2007. De aandeelhouders zoeken op dit moment naar een andere organisatorische vorm om de ondersteuning van de gemeenten te continueren als het gaat om het realiseren van de landbouwontwikkelingsgebieden. Het ontwikkelingsbureau streeft ernaar om alle lopende opdrachten voor het eind van 2007 te hebben afgerond.

Het ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij (OBIV) is in 2004 opgericht door de provincie Noord-Brabant en NCB-ontwikkeling met het doel gemeenten te ondersteunen bij de totstandkoming van landbouwontwikkelingsgebieden voor de intensieve veehouderij (LOGs). In de LOGs moeten intensieve veehouderijbedrijven worden opgevangen die worden verplaatst uit extensiveringsgebieden (kernen en natuur) . Het is de bedoeling dat zowel de te verplaatsen bedrijven als de reeds in de LOGs gevestigde bedrijven zich tot duurzame ondernemingen kunnen ontwikkelen.

Het OBIV is er in geslaagd om samen met de gemeenten tot een versnelling te komen van de ontwikkeling van de LOGs en de verplaatsing van intensieve veehouderijen daar naar toe. Op dit moment zijn of worden voor bijna alle LOGs in Noord-Brabant ontwikkelingsplannen opgesteld. Deze plannen zijn een belangrijke bouwsteen voor het bestemmingsplan en de gemeentelijke geurverordening.

De ontwikkeling van de LOGs komt nu in een volgende fase. Hierin gaat het om het bij elkaar brengen van de vraag van bestaande en te verplaatsen intensieve veehouderijen naar ontwikkelingsruimte; en het aanbod door de gemeente van deze ruimte, door de aanpassing van het bestemmingsplan buitengebied, de verlening van milieuvergunningen en de inrichting van de openbare ruimte in de LOGs.

Het OBIV heeft in de afgelopen jaren onder toepassing van het principe "al doende leert men" een schat aan kennis, ervaring en competenties verworven. In de laatste tijd met name ook als het gaat om de volgende uitvoerende fase, die van verplaatsing, grondexploitatie, etc.

De provincie en de ZLTO zijn van mening dat deze behouden moet worden, zodat de gemeenten die willen beginnen of begonnen zijn met de daadwerkelijke verplaatsing van bedrijven en de realisatie van de LOGS op optimale ondersteuning kunnen blijven rekenen. Provincie en ZLTO beraden zich op dit moment over de meest geschikte organisatorische vorm voor dit doel.
Het streven van het OBIV is om alle lopende opdrachten uit te voeren, zodat de betrokken gemeenten niet of nauwelijks nadelen zullen ondervinden van het opheffingsbesluit. Dit moet gebeurd zijn vóór 1 januari 2008. Met de betrokken bestuurders en ambtenaren zal het OBIV hierover op korte termijn gesprekken voeren.

Voor eventuele vragen kunt u zich wenden tot de heer M. Timmers, directeur Ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij (OBIV) tel: 06-46044177


---- --