Gemeente Tilburg

Datum

13 mei 2007
Maatregelen overlast brengen en halen kinderen Grote Beemd

Gemeente bespreekt maatregelen met schoolbestuur, politie en ouderraad

Onlangs is er overleg geweest tussen het schoolbestuur van de Grote Beemd, ouderraden, politie en de gemeente. Aanleiding was de vaak voorkomende klacht van omwonenden van deze school, dat zij veel overlast ondervinden van ouders die hun kinderen naar school brengen en weer ophalen. Ouders vinden de verkeerssituatie rondom de scholen ook gevaarlijk.

De gemeente heeft ook een klachtenbrief ontvangen van de bewoners uit de Sassenheimstraat. In deze straat parkeren ouders midden op straat of voor inritten van de woningen. Ook zou men medeweggebruikers geen ruimte gunnen om te passeren. Op het plein naast het noodlokaal klagen de bewoners dat er voor de inrit van de woning, op het trottoir geparkeerd wordt. De automobilisten zouden ook veel te hard rijden op de Spaarwoudelaan en de fietstunnel als rijbaan gebruiken.


30 kilometer zone
De Spaarnwoudelaan en de Sassenheimstraat liggen allebei in een 30 kilometer zone. Dit betekent dat men in alle woonstaten maximaal 30 kilometer per uur mag rijden. Deze maximum snelheid geldt overigens voor alle woonstraten in de Reeshof. Uiteindelijk wil iedereen dat de kinderen veilig naar school kunnen en veilig Žop straatÂŽ kunnen spelen. De gemeente vraagt u daarom ook om meer rekening te houden met elkaar.

Maatregelen
Er zijn een aantal maatregelen bedacht om de overlast te beperken en de huidige verkeerssituatie nog veiliger te maken. Een aantal ervan zijn al (gedeeltelijk) uitgevoerd. Op de Dalemdreef zijn strepen op de weg aangebracht. Dit heet een verdrijvingsvlak. Dit vlak moet automobilisten op de Dalemdreef erop attenderen dat er nog een inrit voor de school is. Deze grenst aan de Dalemdreef. Pas na deze inrit kunnen automobilisten de dreef rechtsaf richting de Spaarnwoudelaan verlaten. Daarnaast zijn er paaltjes geplaatst op het plein naast het noodgebouw van de school.

Een tweede maatregel is het tijdelijk éénrichtingverkeer maken van de Sassenheimstraat en andere straten die aan de school grenzen. Hierdoor kan het verkeer via borden maar via een richting in en uit rijden. Als deze aanpak goed werkt, wordt deze maatregel definitief ingesteld. Uiteraard hebben de maatregelen alleen effect wanneer automobilisten zich hier aan houden. De politie gaat daarom controleren of dit ook het geval is.

Een derde maatregel is de verbreding van de inrit aan de Dalemdreef. Op die manier kan er meer verkeer tegelijkertijd deze inrit oprijden en verlaten. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om een dergelijke verbreding te kunnen realiseren. Hierover wordt u nog nader geïnformeerd.

Uiteraard is het altijd verboden om te parkeren op het trottoir, in een groenstrook of voor een inrit van een woning. Ook hiervoor kunt u een bekeuring krijgen.

Meer informatie
Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties, dan kunt u contact opnemen met Chris Liebregts, gebiedscoördinator van gebiedsteam West van de gemeente. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013-542 88 64 of via emailadres chris.liebregts@tilburg.nl.


---- --