RVD / Kon. Huis nr. 139: Benoeming nieuwe Adjudant H.M. de Koningin

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

NIEUWE ADJUDANT HARE MAJESTEIT DE KONINGIN

Luitenant-kolonel van de Geneeskundige Troepen P.A. Maarse is met ingang van 15 mei 2007 benoemd tot Adjudant van Hare Majesteit de Koningin. Hij volgt Luitenant-kolonel van de Militair Psychologische en Sociologische Dienst drs. R.J.F. Bergman op, die met ingang van 18 juni 2007 eervol wordt ontheven van deze functie en per gelijke datum wordt benoemd tot Adjudant in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin.

Luitenant-kolonel (Peter) Maarse (1964) volgde na het VWO de opleiding tot officier bij de Koninklijke Landmacht aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Na afloop van de opleiding aan de KMA werd hij geplaatst op functies als pelotonscommandant binnen het dienstvak van de Geneeskundige Troepen. In 1992 werd hij als kapitein geplaatst bij de staf van Commandant Nationaal Commando in Gouda. Hier was hij als stafofficier betrokken bij mobilisatieplannen en de omvorming van dienstplicht naar beroepskrijgsmacht.

Vanaf 1995 vervulde hij weer functies binnen het dienstvak van de Geneeskundige Troepen. Eerst als plaatsvervangend compagniescommandant, daarna als stafofficier bij de Gezondheidszorgdienst van de Koninklijke Landmacht. Hier assisteerde hij bij het ontwikkelen van gezondheidszorgbeleid van de Krijgsmacht.

Na het voltooien van de cursus Stafdienst werd hij van 2000 tot 2002 als majoor geplaatst als compagniescommandant van een hospitaalcompagnie. In deze periode is hij ook uitgezonden naar Bosnië Herzegovina als commandant van een multinationaal hospitaal.

In 2002 startte Luitenant-kolonel Maarse de Hogere Militaire Vorming aan het Instituut Defensie Leergangen. Na het voltooien van deze opleiding werd hij in 2003 als stafofficier geplaatst bij de staf van Commandant Landelijk Bevoorradingsbedrijf. Hier was hij medeverantwoordelijk voor het tijdig beschikbaar stellen van voldoende goederen ten behoeve van het operationele optreden van de Krijgsmacht.

In 2005 heeft hij in het Verenigd Koninkrijk deelgenomen aan de Advanced Command and Staff Course en daarmee zijn kennis op het gebied van internationale veiligheid en militair optreden vergroot. Sinds zijn terugkeer in Nederland was hij werkzaam als docent Krijgswetenschappen op het Instituut Defensie Leergangen.

Noot voor redacties (