D66

Lerarensalarissen moeten omhoog

12 juni 2007, 17:38

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft vandaag vragen gesteld aan minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de hoogte van lerarensalarissen. De Algemene Onderwijsbond (AOb) bracht vandaag cijfers naar buiten waaruit blijkt dat de koopkracht van leraren al jaren achteruit gaat.

Pechtold: In 2010 zullen er zon 5000 tot 7000 leraren te weinig zijn, waarvan het overgrote deel in het voortgezet onderwijs. Er zijn dus ingrijpende maatregelen nodig om het leraarschap weer aantrekkelijk te maken. Een goed salaris kan hierin een rol spelen. D66 is van mening dat de waardering voor het beroep leraar mede tot uitdrukking moet komen in de financiële beloning. Zo trek je meer en betere leraren aan, wat weer zorgt voor beter presterende leerlingen.

D66 wil 10% meer investeren in de salarissen van docenten, en trekt hier in het verkiezingsprogramma een miljard voor uit. Pechtold: Dat is ook wat ik vraag van minister Plasterk. Tot nu toe spitst de discussie over het onderwijs zich vooral toe op het al dan niet gratis maken van schoolboeken. Een antwoord op de grote vragen die spelen in het onderwijs blijft de minister ons vooralsnog schuldig. Als deze regering de positie van leraren net zo belangrijk vindt als D66, zal er een forse investering nodig zijn. Tot nog toe heb ik echter aan de kant van het kabinet het gevoel van urgentie dat bij mijn fractie heerst als het gaat om lerarensalarissen niet kunnen ontdekken.
---