Nederland steunt Afghanistan bij de verbetering van het onderwijs

Vandaag hebben de Nederlandse ambassadeur in Kabul en de Afghaanse minister voor onderwijs een akkoord ondertekend voor onderwijssteun.

Dit bedrag is bestemd voor de verbetering van het onderwijs in de noordelijke provincie Baghlan. "Wij zijn ervan overtuigd dat doeltreffend onderwijs van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van Afghanistan. Onderwijs is daarom een van onze prioriteiten bij de samenwerking tussen Nederland en Afghanistan", zei ambassadeur Blankenberg tijdens de persconferentie.

De Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Koenders draagt in totaal vier miljoen dollar bij aan het nationale onderwijsprogramma in Afghanistan, genaamd EQUIP (Education Quality Improvement Programme). Driekwart daarvan zal worden besteed in Uruzgan en één kwart komt ten goede aan het onderwijs in de provincie Baghlan. Dit betekent dat er binnenkort 320 klaslokalen in Uruzgan bij komen en 64 in Baghlan, allen gebouwd door Afghaanse aannemers.

EQUIP is een nationaal Afghaans programma dat scholen geld geeft om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, scholen op te knappen en meubels te kopen. Het programma leidt ook leraren en schooldirecteuren op, helpt het ministerie van Onderwijs en de provincies en districten om het onderwijs te verbeteren en besteedt speciale aandacht aan leraren. Inmiddels gaan 4,2 miljoen kinderen in Afghanistan naar school, het hoogste aantal ooit. Daarvan bestaat 34% uit meisjes.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed