Gemeente Sittard-Geleen


..-2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Huisvestingsplan DaCapo klaar

Sittard-Geleen, 12 juni 2007 - Het college van B&W van de gemeente Sittard-Geleen en het DaCapo College in Sittard zijn het eens geworden over het toekomstig huisvestingsplan van de onderwijsinstelling.

Het plan omvat de realisatie van uiteindelijk drie locaties waar DaCapo onderwijs zal geven;
1. aan de President Kennedysingel komt de onderbouw en de gemengd theoretische leerweg van de bovenbouw. In totaal gaat het hier om ruim 900 leerlingen
2. aan de Arendstraat (Limbrichterveld) komt de bovenbouw van de afdeling techniek en delen van zorg & welzijn, handel & administratie en arte. Hierbij gaat het om 500 leerlingen.
3. aan de Sportcentrumlaan worden opleidingen (bovenbouw) op het gebied van sport, dienstverlening & veiligheid, horeca-toerisme-voeding en welness ondergebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van faciliteiten van Fitland. Er krijgen naar verwachting 225 leerlingen les.

"De locatie Born van het DaCapo College blijft vooralsnog vier à vijf jaar open maar er zal, mede als gevolg van het dalend leerlingenaantal, steeds opnieuw bezien worden hoelang dat mogelijk blijft."

Als in 2009 en 2010 de nieuwe gebouwen in gebruik worden genomen, zullen de huidige locaties van DaCapo (Rijksweg Zuid/Kleine Steeg en Broeksittarderweg) gesloten worden.

Met het huisvestingsplan is een bedrag van 19 miljoen euro gemoeid. DaCapo en de gemeente zullen 16 miljoen betalen. Er is nog geen dekking voor drie miljoen euro.

De overeenstemming wordt binnenkort vastgelegd in een intentieovereenkomst tussen college en DaCapo. In het debat over de voorjaarsnota deze maand wordt aan de gemeenteraad gevraagd de financiële kaders vast te stellen met betrekking tot de huisvesting van DaCapo. Volgend jaar krijgt de gemeenteraad een definitief voorstel.

Door af te zien van een unielocatie komen DaCapo en de gemeente Sittard-Geleen tegemoet aan de bezwaren die er waren in de wijk Limbrichterveld tegen de komst van DaCapo. Het leerlingenaantal in deze wijk neemt per saldo af met 2000 leerlingen omdat een andere onderwijsaanbieder daar (Hogeschool Zuyd) in 2010 elders in de stad een gebouw betrekt.

In het plan is gekozen een beschermde leeromgving voor de jonge leerlingen van DaCapo. De onderbouw van DaCapo wordt in zijn geheel gehuisvest aan de President Kennedysingel.

,,We hebben geluisterd naar de signalen vanuit de buurt", aldus wethouder Ruud Guyt (Stadsontwikkeling). ,,Uiteindelijk zal de belasting van de wijk afnemen omdat er minder leerlingen naar scholen in de wijk gaan. Bovendien wordt de komende tijd gewerkt aan een verkeersplan."

Voor voorzitter Jan van Nierop van de Centrale Directie van DaCapo College zijn de nu gemaakte keuzes de best denkbare. ,,Eerdere opties, zoals één grote campus, leverden inderdaad erg veel leerlingen op één locatie op en waren bovendien erg duur."


---