Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 12 juni 2007 (12/06/07)

Regelmatig versturen we een "parlementaire nieuwsflits". Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

De N-VA en ook de N-VA-jongeren hebben het gebruik en misbruik van roesmiddelen en alcohol steeds ernstig benaderd. Helga Stevens bijvoorbeeld wilde in de commissie Welzijn graag meer weten over de alcoholkillers waar o.m. via internet reclame voor gemaakt wordt. Deze dranken zouden het alcoholgehalte in het bloed neutraliseren en de kater verminderen. Het product in kwestie richt zich in de praktijk vooral tot jongeren en zet bovendien aan tot dronken rijden. Bovendien is het product zonder eva-luatie door de FOD Volksgezondheid en dus illegaal op de markt gebracht. Het OIVO (Onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties) zal dan ook klacht neerleggen.
Minister Vervotte beaamde de ernst van de problematiek. Jammer genoeg vallen veel mogelijke maatregelen niet onder haar bevoegdheid, zoals het opstellen van een uniforme en duidelijke wetgeving over de verkoop van alcohol aan minderjarigen, het invoeren van een prijsbeleid dat rekening houdt met de schadelijkheid van consumptie van alcoholische dranken of het aan banden leggen van de alcoholmarketing. Vervotte zal via de Cel Gezondheidsbeleid Drugs haar federale collega Rudy Demotte op de hoogte brengen van dit illegale drankje en op het gevaar van deze producten blijven wijzen.

Jan Peumans stelde eerder al vragen over de tewerkstelling van Walen, Vlamingen en Brusselaars over de grenzen van de gewesten heen. In de plenaire vergadering stelde hij er een actuele vraag over. Een week geleden dichter bij de verkiezingen voerde Frank Vandenbroucke in het gezelschap van federale SP.A-Kamerleden een campagne-actie n.a.v. Vlaamse beleidsmaatregelen ter zake. In de ple-naire vergadering werd hem dan ook voor de voeten geworpen dat een beleidsdaad van een minister verkocht werd als een verwezenlijking en campagne-actie van de SP.A.
Eerder al waren er samenwerkingsakkoorden tussen de VDAB en het Brusselse equivalent, de BGDA. Deze akkoorden worden nu geïntensifieerd: jaarlijks zal een 1000-tal vacatures worden uitgewisseld, eveneens zal extra informatie worden meegedeeld en zullen inspanningen worden gedaan op het vlak van mobiliteit. De N-VA kan dit beleid enkel steunen: hoewel Vlaanderen en Wallonië een ander arbeids-marktbeleid behoeven is samenwerking in grensgebieden zeker nuttig. En gezien geheel Brussel aan Vlaanderen grenst is samenwerking tussen deze gewesten des te belangrijker zo kunnen Brusselse werklozen bijvoorbeeld werk vinden in de Vlaamse Rand en de luchthavenregio. Jan zal het ook na de verkiezingen blijven opvolgen.

Jan Loones ondervroeg minister van Cultuur Bert Anciaux over het veiligheidsbeleid in de Vlaamse musea. Onlangs werd immers een waardevol schilderij gestolen uit het Mechelse Hof van Busleyden. De kunstrover werd inmiddels gevat en zou de laatste maanden 30-40 kunstwerken hebben buitgemaakt. Daarbij werd vastgesteld dat er vaak onvoldoende bewaking was.
Het betreft een door Vlaanderen erkend museum, en Jan wilde graag weten of die erkenning ook eisen stelt betreffende de bewaking. Minister Anciaux antwoordde dat de erkenning opgezet is als een kwaliteitslabel. Dit label omvat ook het behoud en het beheer, en dus veiligheidscriteria. Deze worden gecontroleerd door het Agentschap Kunsten en Erfgoed. Bovendien wordt er voorzien in praktijkon-dersteuning door het Steunpunt Culturele Biografie Vlaanderen, in de vorm van publicaties, van auditinstrumenten en van hulp bij de opmaak van preventieplannen. Veiligheidsbeleid is dus een permanent aandachtspunt en de opvolging ervan maakt deel uit van de kwaliteitscontrole door het Agent-schap, al zal de Vlaamse Overheid er nog enige tijd ernstig aandacht aan moeten besteden.

De laatste twee weken werden in de plenaire vergadering belangrijke onderwijsdecreten gestemd: het decreet volwassenenonderwijs en het decreet studiefinanciering. Het decreet volwassenenonderwijs moet de deelname van vooral lager geschoolden aan het volwassenenonderwijs verhogen, de sector professionaliseren en het aanbod meer stroomlijnen. Voor de cursisten komt er een modulaire oplei-dingsstructuur, wat hen meer flexibiliteit biedt. Door het ontwerpdecreet studiefinanciering zal het aantal leerlingen dat recht heeft op een studietoelage de komende jaren bijna verviervoudigen. Het aanvragen van een studietoelage wordt ook eenvoudiger omdat de administratie bij het toekennen van een beurs beperkt wordt. Onderwijsspecialist Kris Van Dijck volgde namens de N-VA-fractie het tot stand komen van deze decreten en ondersteunt ze ten volle.

Mark Desmesmaeker was woensdag aanwezig op de Spoedmeeting voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Deze meeting werd ingericht door de werkgroep BHV (Haviko, VVB en TAK). Men wil zo de druk op de ketel houden, want paars heeft de Vlaamse bevolking in de Rand misschien geen 1000 maal maar toch al te vaak bedrogen in dit dossier. Zo wilde Verhofstadt in 2003 de burgermeesters niet ontvangen bij de regeringsvorming en weigerde de VLD in 2005 zoals bekend vijf minuten politieke moed te tonen en het Vlaams Regeerakkoord na te leven. Samen met een 2000-tal Vlaams-bewegende militanten wilde Mark met zijn aanwezigheid dan ook zijn steun betuigen: geen federale regering met CD&V/N-VA zonder de splitsing van B-H-V!

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Vlaams parlement
Lieven De Rouck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be