Gemeente Den Haag

Datum
12 juni 2007

Wethouder Dekker zet in op versterking scholenbestand Openbaar Onderwijs

Wethouder Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) wil zich inspannen voor een kwaliteitsimpuls in het Haagse openbaar onderwijs. Daarbij is het van groot belang om vooral de positie van kleine openbare basisscholen tegen het licht te houden: 'Scholen met een teruglopend aantal leerlingen moeten zich nadrukkelijker profileren en inzetten op groei. Een aansprekende identiteit is een goed instrument om leerlingen aan deze scholen te binden'.

Het Haagse openbaar onderwijs zet de komende jaren extra in op pr en marketing van haar scholen en de begeleiding van schoolteams bij leerlingenwerving. Met iedere school afzonderlijk worden afspraken gemaakt over de te realiseren groei van het aantal leerlingen. Daarmee moet de terugloop van het aantal leerlingen in het openbaar onderwijs worden gekeerd. Het College van B&W zet daarmee in op een versterking van het scholenbestand in Den Haag.

Den Haag telt momenteel 46 openbare basisscholen, waarvan 12 met minder dan 200 leerlingen. Scholen met een zo gering aantal leerlingen blijken financieel moeilijk te kunnen functioneren. Bovendien lopen zulke kleine scholen het risico dat de rijksvergoeding wordt stopgezet, aangezien zij zich onder de wettelijke instandhoudingsnorm bevinden.

Het College van B&W stelt voor het aantal openbare basisscholen met minder dan 200 leerlingen terug te brengen tot 15% van het totale scholenbestand. Daartoe wordt allereerst ingezet op leerlingenwerving. Indien voldoende groei niet realistisch blijkt, komt een school in het uiterste geval in aanmerking voor opheffing. Bij eventuele opheffing van scholen zal een zorgvuldig traject doorlopen worden. Het College geeft aan dat het opheffen van scholen niet ten koste mag gaan van een evenwichtige spreiding van openbare basisscholen over de stad.

Het College van B&W bespreekt het 'afwegingskader kleine scholen' binnenkort in de commissie voor Jeugd en Burgerschap. Na de zomer zal de definitieve besluitvorming in de gemeenteraad plaatsvinden.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Louis Hueber, tel. 070 - 353 2610

LH/CL/07/117