Gemeente IJsselstein


Ondernemen » Vergunningen, ontheffingen en regelingen

Bedrijfsterrein saneren met subsidie

Datum: dinsdag 12 juni 2007
Bent u eigenaar van een bedrijfsterrein met mogelijk een ernstig geval van bodemverontreiniging? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie.

Meld u dan wel voor 1 januari 2008 aan. Ook als het nog niet duidelijk is of sanering nodig is, is het verstandig dat u zich vóór 1 januari 2008 aanmeldt bij het bevoegd gezag (op basis van ten minste een verkennend bodemonderzoek). U heeft voor de aanmelding een bodemonderzoek nodig en de doorlooptijd van een dergelijk onderzoek neemt al snel twee maanden in beslag. Zo stelt u het recht op een eventuele bijdrage op subsidie in het kader van de bedrijvenregeling veilig. Deze regeling geldt ook voor erfpachters van een bedrijfsterrein.
De overheid draagt bij
Dat eigenaren of erfpachters van een bedrijfsterrein verantwoordelijk zijn voor de bodemsanering wil niet zeggen dat ze de hele sanering moeten betalen. De overheid is in beginsel bereid om hieraan bij te dragen. Sinds 1 januari 2006 is er een subsidieregeling voor bodemsanering op bedrijfsterreinen, ook wel bekend als de Bedrijvenregeling. Hoeveel de overheid bijdraagt, hangt onder andere af van het tijdstip waarop de verontreiniging werd veroorzaakt, de betrokkenheid van de eigenaar of erfpachter daarbij en het moment waarop het terrein is gekocht. De Bedrijvenregeling geldt alleen voor gevallen van ernstige bodemverontreiniging waarvoor een saneringsnoodzaak geldt, (gedeeltelijk) veroorzaakt vóór 1975. De overheidsbijdrage bedraagt maximaal 70% van de saneringskosten. De regeling is bedoeld voor zowel grote bedrijven als voor het midden- en kleinbedrijf.
Hoe meldt u zich aan?
Via de website www.meldbedrijvenregeling.nl kunt u een aanmeldingsformulier downloaden. Het ingevulde formulier stuurt u naar uw bevoegd gezag Wet Bodembescherming (de provincie Utrecht) samen met:
o een inventariserend bodemonderzoek BSB of
o een verkennend onderzoek volgens NEN 5740 of o de resultaten van een bodemonderzoek (als al onderzoek is verricht)

U ontvangt van de provincie een bericht met vermelding van de datum van ontvangst van de aanmelding. Door uw aanmelding kunt u ook na 1 januari 2008 een beroep blijven doen op de subsidieregeling. Meer informatie
Meer informatie over de bedrijvenregeling, de voorwaarden en hoe u zich aanmeldt, kunt u vinden op www.meldbedrijvenregeling.nl. Natuurlijk kunt u voor uw vragen ook terecht bij de gemeente IJsselstein, (030) 686 17 39.