Duitse wegennet bij Nederlandse automobilist meest populair


Duitsland prettigste wegennet, België het minst

SASSENHEIM, 20070612 -- Nederlandse vakantiegangers beoordelen Duitsland als het meest prettig land om te rijden. Frankrijk eindigt op een tweede plaats. Dit blijkt uit een peiling van autoverhuurbedrijf Holiday Cars. Zo'n 39 procent van de ondervraagden meent dat onze oosterburen tijdens de vakantieperiode het meest reisvriendelijke wegennet aanbiedt. Zo'n 23 procent oordeelt juist zo over Frankrijk.

Voor beide landen geldt, dat vooral de vaak schone toiletten onderweg worden geprezen. Extra pré van Duitsland vindt men de mogelijkheid om flink door te rijden. In Frankrijk zijn het de voor toeristen goed ingerichte rustplekken, met name langs de tolwegen, die veel goodwill opleveren.

Doel van het onderzoek van Holiday Cars is de ervaringen van de Nederlandse automobilist tijdens de vakantie te inventariseren. Hiervoor interviewde bureau Bunchhouse Marktonderzoek zo'n vijfhonderd personen uitvoerig. België kwam uit dit onderzoek als minst prettige land om met de auto te rijden. Nederlanders ergeren zich tijdens hun vakantierit vooral aan het kwalitatief slechte wegdek, de matige bewegwijzering en de rotzooi rond de wegen.

Van de ondervraagden blijkt 41 procent op vakantie tijdens de heen -of terugreis méér dan acht uur per dag achter het stuur te zitten. Een belangrijk deel was zelfs meer dan dertien uur onderweg (13%). Absolute uitschieters vormden sommige ritten met als einddoel Griekenland. Vakantiegangers reisden meer dan anderhalve dag achtereen, voordat ze hun Griekse bestemming bereikten.

Boek onderweg populair

DVD en navigatiesystemen kunnen zich tijdens de vakantieritten (nog) niet verheugen in grote populariteit. Tijdens de vakantie wordt gemiddeld zo'n 37 minuten naar een DVD gekeken. Om onderweg te verpozen pakt men liever een boek, dat voor gemiddeld 1 uur en 21 voor de nodige afleiding zorgt. Voor het vinden van de route laat zo'n 28 procent zich leiden door elektronische navigatieapparatuur. Meer dan de helft (53%) maakt gewoon gebruik van de papieren wegenkaart. Deze wegenkaart vormt trouwens meteen de grootste bron van ruzie (40%). Het gedrag van de kinderen zorgt slechts in zeven procent voor wrevel in de auto. Zo'n 22 procent van de ondervraagden verklaart onderweg nóóit ruzie te maken.

Eenderde huurt auto

Ruim eenderde van de Nederlanders (35%) huurt wel eens een auto tijdens de vakantie, waarvan meer dan de helft (53%) de auto ter plaatste regelt. Wie thuis een auto boekt, doet dat via internet (26%) en veel minder via het reisbureau (19%). Zo'n 85 procent van de huurders is tevreden over de kwaliteit van de huurauto. Zijn ze ontevreden, dan is dit vooral vanwege de hoge huurprijs. De kans op deze onvrede is overigens het grootst als de auto ter plekke wordt gehuurd. Deze uitkomst sluit aan bij het algemeen geldende advies van Holiday Cars om vóór vertrek een auto te huren. Vóór vertrek boeken betekent scherpe huurtarieven, heldere voorwaarden en ruime keus.
Holiday Cars goedkoopste broker in autohuur

Holiday Cars is volgens de Consumentenbond de beste bemiddelaar in wereldwijde autoverhuur (meer dan 10.000 bestemmingen in 94 landen). Als partner van ondermeer Hertz, Europcar, Budget, Alamo, en Dollar Rent a Car, biedt de onderneming all-inpakketten waarbij verzekeringen, en onbeperkt aantal kilometers in de prijs zijn inbegrepen.

Bestemmingen en maatschappijen kunnen op een unieke overzichtelijke manier met elkaar worden vergeleken op prijs, voorwaarden en locaties. Bovendien biedt Holiday Cars een No-Risk Garantie, die eigen risico in geval van schade, diefstal of inbraak uitsluit (onafhankelijk hoe deze schade is ontstaan). Holiday Cars beschikt over eigen kantoren in Nederland, België en Ierland. De huurauto's van Holiday Cars kunnen via alle gerenommeerde reisbureaus, en online bij meer dan 1000 website partners worden verhuurd.