Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Maatschappelijke kwaliteit van onderzoek. Meten en zichtbaar maken van de maatschappelijke impact en relevantie van wetenschappelijk onderzoek
12 juni 2007
12.30 uur - 16.45 uur
Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Seminar over maatschappelijke kwaliteit van onderzoek. Het seminar is onderdeel van het ERiC-project 'Evaluating Research in Context', een initiatief van Commissie van Overleg Sectorraden (COS), Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Quality Assurance Netherlands Universities (QANU).

Op de bijeenkomst gaan onderzoekers, directeuren van onderzoeksinstituten, programmamanagers en beleidsmakers met elkaar in debat over het meten en zichtbaar maken van de maatschappelijke impact en relevantie van wetenschappelijk onderzoek.

Maatschappelijke impact en relevantie zijn belangrijke issues voor modern wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers worden in toenemende mate aangesproken op de bijdrage van hun werk aan de maatschappij en in onderzoeksvisitaties wordt geoordeeld over de maatschappelijke waarde van wetenschap.

In drie parallelsessies (natuur-/levenswetenschappen, alfa/gamma en instrumentontwikkeling) komen de volgende vragen aan de orde:
* Wat verstaan we onder maatschappelijke impact en relevantie?
* In hoeverre houdt dit voor elk wetenschapsgebied hetzelfde in?
* Welke instrumenten zijn er voorhanden om de maatschappelijke impact zichtbaar te maken?

* Welke wensen leven er bij onderzoekers om deze zichtbaarheid te vergroten en welke instrumenten zijn hiervoor nodig?

Inschrijfformulier: U kunt zich tot 21 mei aanmelden. Er kunnen maximaal 100 personen deelnemen. Deelname wordt bepaald op volgorde van aanmelding. Voor meer informatie en aanmelding: www.ERiC-project.nl

Organisatie: COS, KNAW, ministerie OCW, NWO, QANU en VSNU

Meer informatie:
Annette Heijdel (VSNU) (ma, di, do, vr tot 13.30 uur) / Renee Westenbrink (VSNU)
tel. 070-3021452/3021439
heijdel@vsnu.nl

http://www.ERiC-project.nl