Ingezonden persbericht


Nijmegen 28 mei 2007

PERSBERICHT

Exclusief, Bach

NIJMEGEN - Bij de start van de Zomerconertserie 2007 in de Sint Stevenskerk in Nijmegen op dinsdag 12 juni pakt de Nijmeegse orgelkring meteen uit met een exclusief Bachconcert, gegeven door Cor van Wageningen. Het oeuvre van de componist J. S. Bach voor orgel is zo omvangrijk en van zo'n hoogstaande kwaliteit, dat twee concerten in de zomerconcertserie geheel aan muziek van Bach zijn gewijd. Speciaal hiervoor nodigt de Nijmeegse Orgelkring Bach-specialisten uit. Een openingsconcert met muziek van Bach zet de toon voor een overigens kwalitatief zeer goede en veelzijdige concertserie.

Het concert begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt respectievelijk ¤6,- en

¤ 5,- voor houders van 65+ pas, CJP en studentenkaart. De zomerconcertserie van de Nijmeegse Orgelkring loopt tot en met 16 september.

Het repertoire van Bach is bij uistek muziek om een concertserie mee te openen. De variatie in genres is zo groot en de mate waarin Bach iedere stijl beheerst zo goed, dat tot nog toe geen enkele componist hem heeft kunnen evenaren. Zijn preludia en fuga's en toccata's zijn doorgaans zeer energiek, de fantasia's virtuoos met een zeer ingenieus in elkaar geweven tapijt van meerstemmigheid, en de koraalbewerkingen zijn puur muzikale poëzie doordat de melodie vaak is ingebed in een zeer fraaie en melodieuze polyfonie.

Bach heeft in de periode dat hij in Leipzig verbleef de Clavier- bung gecomponeerd, een vierdelig overzichtwerk van klaviermuziek dat onder meer de Goldberg-Variationen en Das wohltemperierte Klavier omvat. Het derde deel van deze Clavier- bung bevat vaste onderdelen van een mis: Kyrie, Gloria, koraalbewerkingen van catechismusgezangen, een aantal duetten en de preludium en fuga in Es-Dur als openings en slotstuk.

Cor van Wageningen brengt uit dit deel een aantal composities ten gehore. Het Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, Christe aller Welt Trost, Kyrie, Gott heiliger Geist als Kyrie, het koraal Allein Gott in der Höh sei Ehr, als Gloria, het koraal Schmücke dich, o liebe Seele als communiekoraal en de Praeludium en Fuga in Es als slotstuk.

Cor van Wageningen heeft zich de laatste jaren geheel toegewijd aan zijn activiteiten als uitvoerend musicus. Naast zijn concertpraktijk en activiteiten als kerkmusicus maakte hij cd's van werken van barokcomponisten als Buxtehude, Scheidemann en Bach op historische instrumenten. De laatste jaren heeft hij zich speciaal verdiept in de Duitse Romantiek, met name in het werk van Max Reger. Van een serie Reger-cd's die hij maakt op grote Duitse romantische orgels, zijn nu drie, in brede kring als toonaangevend beschouwde delen verschenen. Veelvuldig is hij op radio te beluisteren. Hij is een veelgevraagd begeleider van ensembles en solisten. Aan verscheidene conservatoria leidde hij masterclasses en verzorgde hij voordrachten.


---

Noot voor de pers,