Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 7 juni 2007

Verboden te verzamelen?

Museale vraagstukken in zomertentoonstelling Rijksmuseum van Oudheden

In de tentoonstelling 'Verboden te verzamelen?' van het Rijksmuseum van Oudheden gaat alle aandacht uit naar ethische en museale vraagstukken waarmee het museum vrijwel dagelijks te maken heeft. Het Rijksmuseum van Oudheden mengt zich hiermee in de actuele discussies in de internationale museumwereld. Aan bod komen dilemma's rond de omgang met menselijke resten, en het afstoten, de authenticiteit en de herkomstgeschiedenis van objecten, geïllustreerd met authentieke voorwerpen uit eigen collectie. Per dilemma kiest het museum positie en worden bezoekers uitgenodigd zelf aan de discussie deel te nemen. De tentoonstelling opent op 12 juni de deuren voor publiek.

Er is veel discussie over wat wel en niet is toegestaan in musea. Met vragen als 'wat te doen met oorlogskunst of objecten afkomstig van een illegale opgraving?' en 'hoe presenteer je een Egyptische mummie, al dan niet ontdaan van alle zwachtels, aan het grote publiek?' krijgt het Rijksmuseum van Oudheden bij het verzamelen en presenteren van zijn archeologische collectie regelmatig te maken. In de moderne en confronterende vormgeving van 'Verboden te verzamelen?' biedt het museum bezoekers een kijkje achter de schermen, aan de hand van vijftien actuele vraagstukken, uiteenlopende standpunten en authentieke voorwerpen. Bezoekers kunnen actief aan de discussies deelnemen door zelf een stem uit te brengen op de standpunten bij een 'interactieve tafel'. Die biedt ook de mogelijkheid bijzonderheden over de casussen te verkennen. De uitkomsten van de publieksstemming zijn te volgen op www.rmo.nl.

De dilemma's in de tentoonstelling worden geïllustreerd met authentieke voorwerpen uit de eigen collectie. Een bronzen kuras, waarvan de Italiaanse regering enkele jaren geleden claimde dat het illegaal zou zijn opgegraven, en voorbeelden van oorlogskunst, waaronder een schilderij uit de Collectie Goudstikker, staan centraal in het thema 'Herkomst'. Egyptische kindermummies, mummiehoofden en menselijke schedels van opgravingen uit Nederland illustreren de vraagstukken rond het 'Verzamelen en presenteren van menselijke resten'. De duizenden Romeinse olielampjes in het museumdepot komen aan bod bij het onderwerp 'Ontzamelen'. Daarnaast zetten een serie valse en authentieke Etruskische beeldjes en zwaar tot minimaal gerestaureerde Griekse vazen aan tot nadenken over de 'Authenticiteit' van museale objecten.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling vinden in de Tempelzaal van het museum openbare debatten en een lezing over onderwerpen uit de tentoonstelling plaats (programma op www.rmo.nl).

De tentoonstelling kwam tot stand met steun van de Mondriaan Stichting.


---



Ingezonden persbericht