Evangelische Omroep

Hilversum, 11 juni 2007

EKRAM EN TAMARA IN 'DE CONFRONTATIE'
Dinsdag 12 juni, 19.30 uur, Ned.1

Dinsdagavond 19.30 uur zendt de EO 'De Confrontatie' uit. Deze zesde aflevering bestaat uit een confrontatie met het leven van Ekram en Tamara, twee vrouwen met een handicap. Ekram heeft door een auto-ongeluk een hoge dwarslaesie opgelopen. De artsen zeggen dat ze nooit meer zal kunnen lopen. Ekram zelf weet zeker dat dit haar wél gaat lukken. Tamara heeft het downsyndroom en verlaat haar ouderlijk huis om in een nieuwe woonvoorziening te gaan wonen. Het afscheid is voor haar en haar familie heel moeilijk.

Ekram
Op 18 oktober 2006 stapt de 29-jarige Ekram net als iedere andere dag in de auto. Niet wetende dat op die dag haar leven compleet zou veranderen. Op een afslag van de snelweg wordt ze geheel buiten haar schuld om van de weg gereden. Ze raakt levensgevaarlijk bekneld tussen 2 vrachtwagens. In het ziekenhuis blijkt dat ze een hoge dwarslaesie heeft opgelopen. Nu, 5 maanden na het ongeluk, verblijft Ekram in het revalidatiecentrum. Hier heeft een team van specialisten een behandelplan voor haar uitgestippeld dat ervoor moet zorgen dat het hoogst haalbare uit Ekram wordt gehaald. Volgens de specialisten zal ze nooit meer kunnen lopen. Ekram zelf denkt daar heel anders over.

Tamara
Tamara is een 23-jarige jonge vrouw met het downsyndroom. Ze woont bij haar ouders en zus in Brabant en samen vormen ze een opvallend hecht gezin. Samen met 13 andere ouderparen van verstandelijk gehandicapte kinderen ontwikkelden ze een prachtige woonvoorziening. Het moment waar ze jaren naartoe hebben geleefd is daar: Tamara gaat het ouderlijk huis verlaten. In de aflevering zien we wat de verhuizing met Tamara doet en hoe moeilijk het voor ouders Jacqueline en Harry is om hun gehandicapte dochter los te laten. Helemaal omdat Tamara zelf veel liever thuis blijft wonen. Los van alle emoties is één ding duidelijk: uiteindelijk is dit het beste voor Tamara.

Over 'De Confrontatie'
Een van de grootste problemen voor mensen met een handicap is de houding van de samenleving: zij krijgen vaak te maken met onbegrip en vooroordelen. Dit programma confronteert kijkers met het leven van mensen met een handicap om iets van die vooroordelen weg te nemen.

Noot voor redactie,