Werkgevers optimistisch werkgelegenheid deze zomer

12.06.2007 / 08:31 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Manpower uitzendorganisatie

Manpower uitzendorganisatie

PERSBERICHT

Manpower arbeidsmarktbarometer:
WERKGEVERS OPTIMISTISCH OVER WERKGELEGENHEID DEZE ZOMER

DIEMEN, 12 juni 2007 - Voor het aankomende kwartaal toont de Manpower arbeidsmarktbarometer, het Manpower Employement Outlook Survey (MEOS), dat de werkgelegenheidsvoorspelling historisch hoog blijft. Het netto werkgelegenheidscijfer komt uit op +10%. Dit betekent dat van de ondervraagde werkgevers per saldo 10% verwacht de komende 3 maanden meer personeel aan te nemen. Dat is een stijging van 6 procentpunten ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2006. MEOS is de enige voorspellende werkgelegenheidsrapportage in Nederland.

Hans Leentjes, Algemeen Directeur Manpower Nederland: 'Het netto werkgelegenheidscijfer van +10% voorspelt voor de komende drie maanden dus opnieuw aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De grootste stijging van de werkgelegenheid voor de zomer wordt voorspeld voor het westen van Nederland. We zien daar een netto werkgelegenheidscijfer van +15%. Dat is een stijging van 13 procentpunten ten opzichte van vorig kwartaal. Dit is overigens goed te verklaren, we zien namelijk ook een forse stijging in de financiële sector en deze sector zit toch vooral in het westen.' 'Onze vorige MEOS-voorspellingen zijn ook dit keer bevestigd door de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die tonen dat het conjunctuurbeeld onverminderd gunstig was en dat producenten optimistisch zijn gebleven' aldus Leentjes.

Sector Transport, Opslag en Communicatie zeer optimistisch Alle negen ondervraagde Nederlandse sectoren hebben een positieve kijk op Q3. De werkgevers in de sector Transport, Opslag en Communicatie verwachten dit keer de grootste stijging. Het netto werkgelegenheidscijfer daar bedraagt +15%. Dat betekent een stijging van 13 procentpunten ten opzichte van het derde kwartaal 2006. Ten opzichte van vorig kwartaal is de sector Overheid en Maatschappelijke Dienstverlening de enige sector die een daling rapporteert. Het netto werkgelegenheidscijfer voor de komende drie maanden komt uit op +3%. Hans Leentjes: 'Mogelijkerwijs kan dit te maken hebben met onzekerheid vanwege de uitwerking van de nieuwe kabinetsplannen, wat in zo'n situatie vaker gebeurt.'

Internationaal
Bij belangrijke landen voor Nederland als handelsland, zoals Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten, zijn de verwachtingen positief gestemd ten aanzien van het aannemen van personeel de komende drie maanden. Het netto werkgelegenheidscijfer in deze landen blijft op een zeer hoog niveau, namelijk respectievelijk +13%, +14% en +18%.

Voorspelling
De Net Employment Outlook, het netto werkgelegenheidscijfer, is het voorspellende cijfer dat wordt verkregen door het percentage werkgevers dat een inkrimping voorziet af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de arbeidsmarkt. Grondslag voor de arbeidsmarktbarometer die Manpower ieder kwartaal rapporteert zijn interviews met ruim 750 Nederlandse werkgevers. Wereldwijd worden bijna 52.000 werkgevers uit 27 landen en gebiedsdelen geïnterviewd.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Right Management in Londen, onderdeel van de Manpower Groep.
NB De in dit persbericht genoemde cijfers zijn de cijfers na seizoenscorrectie.

De resultaten van het Manpower Employment Outlook Survey voor het vierde kwartaal van 2007 worden op 11 september 2007 bekendgemaakt.

Over Manpower:
Manpower is een full-service organisatie in de wereld van werk, voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De eigentijdse dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consultingI. In Nederland heeft Manpower 150 kantoren, waar in totaal 750 consultants werken. Iedere vestiging vormt dankzij het nationale en internationale Manpower-netwerk een kennisbank en vraagbaak voor zowel werkgevers als kandidaten. Manpower is actief onder vijf merknamen: Manpower, Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells en Elan. Het hoofdkantoor van Manpower bevindt zich in Diemen. Algemeen Directeur is Hans Leentjes. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op www.manpower.nl.


Noot voor de redactie (